15+1 φορείς: Ομαδικά «πυρά» στα εξοντωτικά πρόστιμα.

Επικαιρότητα: 

 Ψήφισμα εντονότατης διαμαρτυρίας σε δραματικούς τόνους στο οποίο γίνεται λόγος για «οικονομική γενοκτονία» μέσω των εξοντωτικών προστίμων «κατά δικαίων και αδίκων» που θεσπίστηκαν με τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία ενέκριναν χθες δεκαπέντε φορείς της αγοράς που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο του μικρομεσαίου επιστημονικού επιχειρηματικού επαγγελματικού και γενικά παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Το ψήφισμα απεστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρωθυπουργό τον Πρόεδρο της Βουλής τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους βουλευτές και υπογράφεται από τους: ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών) ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας) ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ΔΣΑ (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδας ΟΒΕ (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας) ΕΕΑ (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών) ΕΒΕΠ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς) ΒΕΑ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών) ΕΕΠ (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά) Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Οπως αναφέρεται σχετικά οι παραπάνω φορείς ενώνουν την κραυγή αγωνίας και απόγνωσής τους απέναντι στα εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές που επιβάλλουν αδιακρίτως «κατά δικαίων και αδίκων» για φορολογικές παραβάσεις οι πρόσφατα ψηφισθείσες και ισχύουσες διατάξεις των νεότερων φορολογικών νόμων.

Συνεχίζοντας επισημαίνεται ότι με το παρόν ψήφισμα «προσπαθούμε να σας μεταφέρουμε τους εύλογους προβληματισμούς σύσσωμου του παραγωγικού ιστού της χώρας για τα νομοθετημένα από τον περασμένο Ιούλιο και ισχύοντα από 1-1-2014 φορολογικά πρόστιμα τα οποία κατά κοινή ομολογία δεν στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής (στόχο τον οποίο όλοι συμμεριζόμαστε και στον οποίο όλοι συμπαρατασσόμαστε) αλλά στην εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης (από τον αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα και τον πάροχο υπηρεσιών έως τον ελεύθερο επαγγελματία και τον μικροκαταστηματάρχη αλλά και τον πιο απλό ιδιοκτήτη ακινήτου)».

Επιπλέον επισημαίνεται ότι «σε μία εποχή που ο μικρομεσαίος παραγωγικός ιστός της χώρας επιβάλλεται να διατηρηθεί στη ζωή για να τρέξει την προσδόκιμη για όλους ανάπτυξη και ανάκαμψη της πατρίδας μας η εύκολη και αβασάνιστη λύση της επιβολής καταστροφικών ποινών με ισοπεδωτικές διατάξεις οι οποίες εξαφανίζουν κάθε ίχνος επιείκειας και αναλογικότητας οδηγεί σίγουρα στην αντίθετη λύση».

Παράλληλα στο ψήφισμα τονίζεται η επιτακτική και αδήριτη ανάγκη ορθολογισμού «των πρωτοφανούς αυστηρότητας και πέραν κάθε νομιμότητας προστίμων».

Ακόμα οι δεκαπέντε παραπάνω φορείς ζητούν από τους ανώτερους πολιτειακούς άρχοντες να αφουγκραστούν την απέλπιδα κραυγή αγωνίας των παραγωγικών φορέων της χώρας που σύσσωμοι μεταφέρουν το εύλογο και αυτονόητο αίτημα για ένα δίκαιο ανθρώπινο και αναλογικό πλαίσιο φορολογικών κυρώσεων που θα τιμωρεί σκληρά και παραδειγματικά τους πραγματικούς και κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες αλλά θα επιτρέπει και την επιεική και αναλογική μεταχείριση του ανθρώπινου λάθους και της σε κατάσταση ανάγκης προκύπτουσας μικροπαράβασης.

Καταστροφικά εξοντωτικά επαχθή και παράλογα χαρακτηρίζει τα πρόστιμα που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου η Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών του νομού Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΕΘ) ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την κατάργηση των σχετικών διατάξεων.

Συγκεκριμένα ζητεί την κατάργηση των προστίμων του άρθρου 54 Ν. 4174/2013 και τον καθορισμό προστίμων μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής μόνο σε περιπτώσεις δόλου και όχι σε περιπτώσεις αμέλειας ή λάθους σε αναλογικό ποσοστό επί του φόρου που οφείλεται και χωρίς να υπάρχει η προσαύξηση της υποτροπής.

Επίσης ζητεί να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα οι τροποποιητικές δηλώσεις διότι με την τροποποιητική δήλωση ο φορολογούμενος συμμορφώνεται εθελουσίως με το νόμο. Τονίζει επίσης την ανάγκη απόσυρσης της διάταξης της παραγράφου β’ του άρθρου 23 που προβλέπει τη μη έκπτωση των δαπανών πάνω από 500 ευρώ όταν η εξόφληση αυτής δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής διότι όπως αναφέρει το ποσό είναι πάρα πολύ μικρό για τις τρέχουσες συναλλαγές.

Οι φοροτεχνικοί της Θεσσαλονίκης ζητούν να καταργηθεί και το ισόποσο πρόστιμο της μη καταβολής παρακρατούμενων φόρων του άρθρου 59 διότι σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται επιβολή τόκου 876% ετησίως και προστίμου 10% ή 20% ή 30% μετά την παρέλευση δύο μηνών ή ενός έτους ή δύο ετών αντίστοιχα.

Πηγή:Ναυτεμπορική

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/