ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

 

Κατά την Διευρυμένη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας στις 20/11/2023, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των κατωτέρω Φορέων, με θέμα το νέο φορολογικό, αφού λήφθηκαν υπόψη τα ακόλουθα :

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα από τις εξαγγελίες, το νέο φορολογικό διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες με πρόσθετα φορολογικά βάρη σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, προσθέτοντας εισοδήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται, χωρίς να εξασφαλίζει την ισονομία που επιθυμούν οι μικρομεσαίοι.

Το νέο φορολογικό παραβλέπει το γεγονός ότι σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο η τελευταία δεκαπενταετία έχει σημαδευτεί από αλλεπάλληλες κρίσεις, οικονομικές και ανθρωπιστικές (δεκαετής οικονομική με capital controls), πανδημική του COVID-19, ενεργειακή και τιμαριθμική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά τα γεγονότα εξαθλίωσαν τις επιχειρήσεις και δυσχέραιναν την όποια ανάπτυξη τους επι του συνόλου των επαγγελματικών κλάδων. Γεγονότα στα όποια έχουν προστεθεί οι φυσικές καταστροφές και ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας, που είναι βέβαιο ότι θα εντείνουν με τη σειρά τους τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. 

Το νέο φορολογικό παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις του, έχοντας συσσωρεύσει λόγω των ανωτέρω κρίσεων, μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Την ίδια στιγμή το νέο φορολογικό με τα οριζόντια μέτρα – και ως εκ τούτου άδικα - της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, απλά και μόνο αντιμετωπίζει εκ προοιμίου και εντελώς ισοπεδωτικά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες. Προς την κατεύθυνση της φοροδιαφυγής άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει εισάγει τεχνικές διαδικασίες και μεθόδους ελέγχου και πάταξης της φοροδιαφυγής όπως εκτεταμένη και υποχρεωτική χρήση POS και του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, myDATA κλπ. με τις οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, θα αντιμετωπίσει αυτό το διαχρονικό πρόβλημα.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ

1.   Διαμόρφωση ενιαίας παρέμβασης κατά των νέων μέτρων με σκοπό την απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

2.   Πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11:45 στο Πάρκο Λαού, Χαλκίδας, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

3.   Έμπρακτη κλιμάκωση των αντιδράσεων στην περίπτωση που κατά τις διαβουλεύσεις δεν ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι παρεμβάσεις που θα κατατεθούν.

 

Στο εν λόγω Διοικητικό Συμβούλιο συμμετείχαν συνυπογράφοντας το παρόν

 1. Επιμελητήριο Εύβοιας
 2. Τεχνικό Επιμελητήριο Ευβοίας
 3. Οικονομικό Επιμελητήριο Εύβοιας (9ο Περιφ. Τμήμα Ανατολ. Στ. Ελλάδας)
 4. Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ευβοίας
 5. Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ευβοίας
 6. Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας
 7. Ιατρικός Σύλλογος Ευβοίας
 8. Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ευβοίας
 9. Ένωση Καταστηματαρχών Ανδρικών - Γυναικείων Κομμωτηρίων Νομού Ευβοίας
 10. Ένωση Επισκευαστικών και Συντηρητών Αυτοκίνητών–Οχημάτων Περιοχής Εύβοιας
 11. Σωματείο Μισθωμένων Κυλικείων Δημόσιων & Ιδιωτικών Σχολείων Ευβοίας
 12. Σωματείο Καταστηματαρχών Εστιάσεως Αναψυχής Ψυχαγωγίας Ευβοίας “Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ”
 13. Σύνδεσμος Θερμουδραυλικών Εγκαταστατών Εργοληπτών Ν. Ευβοίας
 14. Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων-Κομμωτών Εύβοιας “Οι Άγιοι Ανάργυροι”
 15. Σύλλογος Επιπλοξυλουργών Ευβοίας
 16. Σωματείο Αρτοποιιών Ν. Ευβοίας
 17. Πανευβοϊκός Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών
 18. Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας
 19. Σωματείο Ταξί και Ραδιοταξί Χαλκίδας
 20. Σωματείο Ενοικιαστών Καταστηματαρχών Νέας – Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας
 21. Ένωση Επιχειρηματιών Αυλωναρίου & Περιχώρων

Αρχεία: 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/