Συνεδρίασε στην Χαλκίδα η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Eλληνικών Νησιών.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2008 με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών.

       P1010011!.JPG           P1010020!.JPG

Στην Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Ευβοίας εκπροσωπήθηκε το σύνολο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων καθώς και Επιμελητήρια που στην διοικητική τους περιφέρεια υπάγονται και νησιά.


Μετά τους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Παναγιώτη Σίμωση  τον πρόεδρο του ΕΟΑΕΝ κ. Νικήτα Δολαμψάκη τον βουλευτή Ευβοίας κ. Σίμο Κεδίκογλου τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ.Βαγγέλη Σταύρου τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ευβοίας τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας κ. Σπύρο Γεροντίτη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδος κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου άρχισε η ανάπτυξη των θεμάτων που ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Το πρώτο θέμα Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μπροστά στην παγκόσμια Χρηματοπιστωτική κρίση. Εισηγητής ήταν ο κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος Εδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης ο οποίος αναφέρθηκε στην κρίση που δημιουργήθηκε στις επιπτώσεις στην οικονομία στις προσπάθειες που κάνει καθώς και στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά καθώς και τέλος στη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές όλοι.

P1010047!.JPG

Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων κ. Κάρολος Παπαλέξης   κα.Ιωάννα Κολοβού και κ.Φίλιππος Γεωργόπουλος αναφέρθηκαν στους σκοπούς του Ταμείου Εγγυοδοσίας και στο Νέο Πρόγραμμα που αφορά την επιδότηση επιτοκίου.

Για το εν λόγω πρόγραμμα αναφέρθηκε ότι είναι θέμα ημερών το ξεκίνημα υλοποίησής του και ότι μεταξύ άλλων αυτό προβλέπει:
• Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80% δανείων ύψους μέχρι 350.000 ευρώ.
• Για το υπόλοιπο 20% του δανείου για το οποίο δεν θα εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ η τράπεζα δεν θα ζητάει περαιτέρω εξασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες.
• Η προμήθεια που θα εισπράττει το ΤΕΜΠΜΕ θα είναι 1% επί της εγγύησης εφάπαξ.
• Η διάρκεια της εγγύησης και της επιδότησης επιτοκίου θα είναι τρία χρόνια.
• Το επιτόκιο των δανείων θα είναι Euribor μηνός +21 μονάδες.
• Το ΤΕΜΠΜΕ θα επιδοτεί το σύνολο του επιτοκίου αυτού για τρία χρόνια. Δηλαδή το δάνειο στο διάστημα αυτό θα είναι άτοκο.
• Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μέσου κύκλου εργασιών της εταιρείας την προηγούμενη τριετία.
• Οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να είναι κερδοφόρες (προ αποσβέσεων) τα τελευταία τρία χρόνια.
• Το νέο πρόγραμμα αφορά και υφιστάμενες εγκρίσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης εφόσον αρθούν οι προσημειώσεις για το ύψος του ποσού που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ.
• Τέλος το Ταμείο παραιτείται από την ένσταση δίζησης που σημαίνει ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του χρέους η τράπεζα δεν θα στρέφεται κατά του οφειλέτη για κατασχέσεις πλειστηριασμούς κ.λπ. αλλά θα απευθύνεται άμεσα στο ΤΕΜΠΜΕ.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Παναγιώτης Σίμωσης ανέπτυξε το θέμα Οι Θαλάσσιες Μεταφορές – Συνδέσεις του Νομού Ευβοίας . Ο κ. Σίμωσης αφού έκανε μία αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στο Νομό Εύβοιας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και στην αναγκαιότητα που υπάρχει για την χρήση του Λιμανιού της Κύμης. Ο κ. Σίμωσης πρότεινε την σύνδεση της Κύμης με την Αλεξανδρούπολη την Χίο και την Λέσβο και επίσης την σύνδεση της Καρύστου με τις Κυκλάδες.


Μερικά από τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν για την χρήση του λιμανιού της Κύμης είναι:
• Περιορίζει τον χρόνο και το κόστος μετακίνησης και εξασφαλίζει την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.
• Δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής τουριστικής πολιτιστικής ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών.
• Μειώνει σημαντικά τον θαλάσσιο χρόνο ταξιδιού σε σχέση με τους λιμένες Λαυρίου Ραφήνας και Πειραιά.
• Αξιοποιεί τις υπάρχουσες υποδομές των λιμανιών Κύμης – Μύρινας –Σιγρίου – Μεστών και ανταποκρίνεται στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της κεντρικής εξουσίας σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης και συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Πειραιά.
• Αποσυμφορεί το εθνικό οδικό άξονα Αλεξανδρούπολη – Θεσσαλονίκη – Αθήνα  καθώς δημιουργεί νέα παράλληλη Θαλάσσια Εγνατία οδό Αλεξανδρούπολη – Κύμη.

Μετά και την ανάπτυξη του θέματος των Θαλασσίων Μεταφορών και Συνδέσεων της Εύβοιας έγινε ευρύς διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.
Στον διάλογο αυτό έλαβαν μέρος το σύνολο των εκπροσώπων των Νησιωτικών Επιμελητηρίων καθώς και πολλοί άλλοι συμμετέχοντες στην διαδικασία της συνέλευσης.

Από αυτόν το διάλογο προέκυψε για άλλη μία φορά το μεγάλο πρόβλημα της σύνδεσης των νησιών κυρίως των μικρών με μεγάλα κέντρα και ακόμα πιο έντονο πρόβλημα η σύνδεση των νησιών μεταξύ τους.
Ειδικά για το θέμα της πρότασης του προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας Παναγιώτη Σίμωση για το  αίτημα της σύνδεσης της Κύμης με Αλεξανδρούπολη Χίο και Λέσβο αυτό κρίθηκε εφικτό και ωφέλιμο και σαν αίτημα θα προωθηθεί.

Μετά και τον διάλογο έγινε η συζήτηση των επί μέρους θεμάτων της Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ που ήταν:
• Έγκριση πρακτικών προηγούμενης Γ.Σ.
• Προϋπολογισμός έτους 2009.
• Νέο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας InterregIII A: Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013.
• Νέα και τρέχοντα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ε.Ο.Α.Ε.Ν
• Τόπος και ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης Γ.Σ.

Η επόμενη συνεδρίαση της Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ θα γίνει στην Κέρκυρα σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί σύμφωνα και με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.

Από πλευράς Επιμελητηρίου Ευβοίας υπήρξε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας που προέβλεπε μεταξύ άλλων επίσκεψη στο Λύκειο Ελληνίδων και στο Κόκκινο Σπίτι μαζί με μία εκδρομή στην Στενή για όλα τα συνοδά μέλη και για την Κυριακή 7.12.08 ξενάγηση στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης στο Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης καθώς και στο Δημαρχείο Κύμης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δημαρχείο Κύμης ο Δήμαρχος κ. Δημ. Θωμάς αναφέρθηκε στο θέμα της σύνδεσης του λιμανιού της Κύμης με Αλεξανδρούπολη Χίο και Λέσβο και ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Εύβοιας και τα Νησιώτικα Επιμελητήρια που αναδεικνύουν αυτό το θέμα. Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε και σε μία αναγνωριστική μελέτη που έχει κάνει ο Δήμος σχετικά με τον δρόμο Χαλκίδα – Κύμη ένα δόμο που χρειάζεται νέα χάραξη και που αν αυτή η αναγνωριστική μελέτη υιοθετηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ θα είναι 55-58 χιλιόμετρα δηλαδή κατά τριάντα χιλιόμετρα πιο λίγα από ότι είναι σήμερα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/