Με ταχύτατες διαδικασίες το Κτηματολόγιο

Επικαιρότητα: 

Επιτάχυνση διαδικασιών για την ανάθεση και ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης και τη σύνταξη των δασικών χαρτών προβλέπονται στη νομοθετική ρύθμιση για το Κτηματολόγιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επιπλέον επιβάλλεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες η υποχρέωση δήλωσης στο κτηματολόγιο ενώ εισάγονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τα κτηματολογικά γραφεία. Οι νέες ρυθμίσεις κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο έως το 2020 κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και θεωρείται αδύνατο υπό το ισχύον καθεστώς να πραγματοποιηθεί.
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου επιτρέπεται πλέον να ανατίθενται κατά παρέκκλιση της υπάρχουσας νομοθεσίας περί μελετών όλες οι μελέτες που αφορούν στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου των δασικών χαρτών κ.λπ. με μοναδικό σχεδόν κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά.
Προβλήματα
Με άλλες διαδικαστικού τύπου διατάξεις η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει κάποια νομικά κυρίως προβλήματα για την επίσπευση της σύνταξης του Κτηματολογίου μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η δυνατότητα διόρθωσης αρχικών εγγραφών «αγνώστου ιδιοκτήτη» η διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων και γεωμετρικών χαρακτηριστικών του ακινήτου χωρίς να πληρώνουν πρόσθετα τέλη οι ιδιοκτήτες η ηλεκτρονική εγγραφή δικαιωμάτων και μετεγγραφών καθώς και η ηλεκτρονική πληρωμή των αντίστοιχων τελών η επιβολή προστίμου για μη έγκαιρη δήλωση ιδιοκτησίας η κοινοποίηση στο Δημόσιο όσων εκτάσεων δηλωθούν από ιδιώτες με την επίκληση της χρησικτησίας κ.λπ.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/