Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά με επιστολή του στον Πρωθυπουργό την άμεση νομοθετική ρύθμιση με σκοπό τον εξορθολογισμό της υπάρχουσας γραφειοκρατικής και χρονοβόρας διαδικασίας αποζημιώσεων σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Επικαιρότητα: 

Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά με επιστολή του στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την άμεση νομοθετική ρύθμιση με σκοπό τον εξορθολογισμό της υπάρχουσας γραφειοκρατικής και χρονοβόρας διαδικασίας αποζημιώσεων σε πληγέντες από φυσικές  καταστροφές, με στόχο την καίρια και πραγματική στήριξη τους. Το Επιμελητήριο ζητά σοβαρές αποζημιώσεις και σύντομη εκταμίευση αυτών.

Η εν λόγω επιστολή - που κοινοποιήθηκε και στους, Υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδ. Γεωργιάδη, έχει ως ακολούθως.

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε η κεντρική Εύβοια τον Αύγουστο του 2020 επλήγη κατά τον χειρότερο τρόπο από καταστροφικές πλημμύρες.

Οι συνέπειες από την εν λόγω θεομηνία για την επιχειρηματικότητα και για τον τόπο, ήταν σχεδόν ολέθριες. Τομείς όπως ο Τουρισμός και ο Πρωτογενής Τομέας (με δεδομένη την καταστροφή στο Ληλαντίο Πεδίο), Τομείς που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Ευβοϊκής οικονομίας καταστράφηκαν κυριολεκτικά, ενώ από κοντά ακολούθησαν η Μεταποίηση, το Εμπόριο και οι Υπηρεσίες.

Στις σχετικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν τότε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις των Δήμων Διρφύων – Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Αφορμή για την παρούσα αποτελεί αυτή ακριβώς η όλη διαδικασία καταγραφής αποτίμησης ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων, κρινόμενη στην πραξη, ως μη επιτυχής, με την έννοια της εντελώς βραδύνουσας υλοποίησης της.

 

Συγκεκριμένα σας γνωρίζουμε ότι :

 

Η διαδικασία καταγραφής και αποτίμησης συγκέντρωσε περίπου 280 αιτήσεις, ενώ ολοκληρώθηκε πριν ακριβώς 15 ημέρες (τέλος Ιουλίου του 2021, οι τελευταίες διεκπεραιώσεις). Ο κύριος όγκος καταγραφής και αποτίμησης διεκπεραιώθηκε έως το Πάσχα, 9 ολόκληρους μήνες αργότερα από το καταστροφικό φυσικό φαινόμενο.

Η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας οφείλεται στο όλο νομικό πλαίσιο και εδώ ζητούμε την καίρια παρέμβαση σας, αναφέροντας σας ότι :

Η εν λόγω διαδικασία απαιτεί, πέραν στοιχείων νομιμότητας και φορολογικών στοιχείων, επίσκεψη κλιμακίου και πλήρη φάκελο με τεκμηριωμένες εκτιμήσεις ή δαπάνες και μέχρι και σήμερα δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται.

Στις πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις δόθηκε προκαταβολή 20% του συνολικού εγκεκριμένου από τις επιτροπές αιτήματος. Το ερώτημα είναι θα υπάρξει άλλη αποζημίωση και αν ναι πότε ;

Πρακτικά, αποδείχθηκε ότι μέσα σε 8 με 12 μήνες από τις πλημμύρες, η πληγείσα επιχείρηση αποζημιώθηκε με το 20% του αιτήματος που στοιχειοθέτησε και μόνο αν βρίσκεται εντός του χωρικού προσδιορισμού (σημειώστε ότι υπήρχαν περιπτώσεις επιχειρήσεων με ζημιές λόγω των πλημμυρών αλλά εκτός του χωρικού προσδιορισμού).

Όπως η ίδια η πρακτική επιβεβαιώνει, απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση, άμεσα, με σκοπό να εξορθολογήσει την ανωτέρω επώδυνα δυσκίνητη διαδικασία. Με σκοπό το ζητούμενο όλων μας. Την πραγματική στήριξη των πληγέντων. Σοβαρές αποζημιώσεις και σύντομη εκταμίευση αυτών.

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά την αποφασιστική σας παρέμβαση με κατευθύνει το ανωτέρω.

Την ίδια ώρα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ακόμη και μέχρι σήμερα αποτεφρώνει σχεδόν το ένα τρίτο του νησιού μας – τον φυσικό μας παράδεισο - ζητά να μεριμνήσετε ώστε το στάδιο που έπεται, αυτό της καταγραφής ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων να υλοποιηθεί με ταχείς διαδικασίες και να ολοκληρωθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Η Εύβοια ψυχορραγεί. Ζητά την επόμενη ημέρα, της θέση της στον Ελληνικό χάρτη.

 

Με Τιμή,

Ο Προεδρος

Ιωάννης Γεροντίτης

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/