Συνάντηση της Αν. Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κας Έλενα Κουντουρά με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου. Θέμα συζήτησης η ανάπτυξη του τουρισμού στην Εύβοια.

Συνάντηση τηςΑν. Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κας Έλενα Κουντουρά με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016. Θέμα συζήτησης  - στην οποία παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων - αποτέλεσε η ανάπτυξη του τουρισμού στην Εύβοια. Την Υπουργό συνόδευαν ο βουλευτής Ευβοίας Γεώργιος Ακριώτης και ο τ. βουλευτής Ευβοίας Νικόλαος Μαυραγάνης.

Από πλευράς Επιμελητηρίου παρόντες ήτανο Πρόεδρος Ιωάννης Λιονάκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Σπύρος Κουτσαύτης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Ιωάννης Σταθόπουλος, η Γ.Γ. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, ο Οικ. Επόπτης Ευάγγελος Κούκουζας, τα μέλη του ΔΣ Ανδρομάχη Κολούτσου, Βασιλική Ρόγκα, και Ιωάννης Μαραγκός.Παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Λαγός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Εύβοιας Ηλίας Θαλλάσης. ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας Μιλτιάδης Χέλμης, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Εύβοιας και του Συλλόγου Ενοικιαζ. Διαμερ. και StudioΒ. ΕύβοιαςΌλγα Βογιατζή, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λευκαντί Βασίλης Στεφανής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτ. Τουριστικών Καταλυμάτων Νοτίου Εύβοιας και Σκύρου Σιλβέστρος Αλάμπεης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας Νικόλαος Γεωργάτος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιαςμεταξύ άλλων, ανέφερε στην Υπουργό ότι οΝομός από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, βρίσκεται σε πορεία αποβιομηχάνισης και ύφεσης στην Οικονομία. Οι επενδύσεις είναι ελάχιστες, λόγω έλλειψης οργανωμένων υποδομών και από την ανυπαρξία οδικού δικτύου. Οι μεγάλες βιομηχανίες δεν υπάρχουν πια και η ανεργία στην Εύβοια έχει ξεπεράσει το 40%. Στην συνέχεια ο κος Λιονάκης υποστήριξε ότι οτουρισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικότατο μοχλό ανάπτυξης για την Εύβοια και παράλληλα να προκαλέσει θετικές οικονομικές επιπτώσεις και στην παραγωγική βάση της τοπικής οικονομίας και δη όταν πρόκειται για ένα τόπο που είναι νησί και απέχει μόλις μια ώρα από την Αθήνα και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Ετσι ζήτησε τη συμβολή της Υπουργού στη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης του, διότι η τουριστική υποδομή δεν είναι ικανοποιητική αναπτυγμένη και ο Τομέας δεν έχει αναπτυχθεί το ίδιο σε όλες τις περιοχές του νομού. Ακολούθως παρουσίασε στην κα Κουντουρά το τουριστικό προφίλ της Εύβοιας, καταθέτοντας ότι η Εύβοια διαθέτει ένα πολύ πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, με υπέροχες παραλίες, φυσικά οικοσυστήματα, Ιαματικές Πηγές, περιοχές Naturaενώ παράλληλα διαθέτει μοναδική ιστορική, πολιτιστική, θρησκευτική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς προωθητικούς παράγοντες ανάπτυξης του τουρισμού. Υποστηρίζοντας ότι οι φυσικοί πόροι της Εύβοιας διαθέτουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που ευνοούν την ανάδειξη και των ειδικών μορφών τουρισμού, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής, πρότεινε την εξειδίκευση μιας νέας τουριστικής πολιτικής που θα έχει ως βάση τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται στην ολοκληρωμένη ενδογενή τοπική ανάπτυξη και θα κατευθύνει την τουριστική δραστηριότητα προς την επιθυμητή οικονομική και κοινωνική κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι ειδικές μορφές τουρισμού εμπεριέχουν τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό και χαρακτηρίζονται από ευελιξία στην παραγωγική διαδικασία στα παραγόμενα προϊόντα, στις εργασιακές σχέσεις, στη χωροθέτηση των τουριστικών δραστηριοτήτων, επιτυγχάνοντας αύξηση του χρόνου των διακοπών.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά παρουσίασε το σχέδιο που υλοποιεί το Υπουργείο για τη τουριστική ανάπτυξη της χώρας με προσανατολισμό το έτος 2018, τιςνέες τάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια τουριστική αγορά και την σύνδεσή τους με τις ειδικές μορφές τουρισμού.Υποστήριξε ότι το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που άρχισε σταδιακά να εφαρμόζει υποστηρίζει την διασύνδεση της δομής της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας με την ελληνική δομή, με το σύστημα οργάνωσης ταξιδιωτικών μηχανισμών, τους TourOperatorsκαι την οργάνωση των τουριστικών επιχειρήσεων και καταφέρνει το άνοιγμα του προϊόντος σε νέες σημαντικά μεγάλες και πλούσιες αγορές, εφαρμόζοντας νέα κίνητρα για επίσκεψη σύγχρονων τουριστών, εξυπηρετώντας τους στόχους της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας και επιδιώκοντας την αύξηση της μέσης κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης αλλά και την αύξηση του χρόνου των διακοπών. Τόνισε πως το ζητούμενο για την τουριστική ανάπτυξη είναι η εφαρμογή συντονισμένων συνεργασιών από τους αρμόδιους Φορείς και ο σχεδιασμός μελετημένων και στοχευμένων στρατηγικών σχεδίων και δράσεων για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επισημαίνοντας παράλληλα και την ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης του ενδογενούς τουριστικού δυναμικού, με την δημιουργία τουριστικών συνεργειών και με την δυναμικότερη κομβική τουριστική δικτύωση.

Στην συνέχεια της συζήτησης εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και των Φορέων κατέθεσαν ενδιαφέρουσες απόψεις, εκθέτοντας τους προβληματισμούς τους και τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση ενός γόνιμουδιαλόγου τόσο για τα τοπικά ζητήματα τουριστικής φύσεως όσο και για κεντρικές πολιτικές θέσεις που αφορούν την τουριστική ανάδειξη και ανάπτυξη του Νομού.  Μέσα από την συζήτηση κατέστη σαφές από την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση τα ύδατα που εκρέουν από εγκαταστάσεις κέντρων ιαματικού τουρισμού δεν θεωρούνται πλέον ως οικιακά ή αστικά λύματα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα θέματα : ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις του χώρου.Δυνατότητες ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού με υλοποίηση παρεμβάσεων τουριστικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.  Συμπληρωματικότητα των ειδικών μορφών τουρισμού με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Ύπαρξη κατάλληλου τουριστικού θεσμικού πλαισίου. Ύπαρξη συστήματος χρηματοδότησης.Μεγιστοποίηση της οικονομικής αποδοτικότητας της τουριστικής ανάπτυξης. Μεγιστοποίηση της κατανομής οφέλους της τουριστικής ανάπτυξης.Επενδύσεις και ενισχύσεις των ήδη υφιστάμενων υποδομών. Προσέλκυση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Προβολή όλων των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, σε σχέση με άλλους εγχώριους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς. Διαμόρφωση ελκυστικών πακέτων υπηρεσιών, ώστε να διαφοροποιηθεί και να προτιμηθεί η Εύβοια έναντι άλλων ανταγωνιστικών προορισμών της αγοράς. Ένταξη γαστρονομίας υψηλής ποιότητας τόσο στο αγροτουριστικό προϊόν όσο και στη συνολική τουριστική προσφορά του νομού και ανάδειξη των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων. Ενίσχυση υποδομών αθλητικού τουρισμού. Οργάνωση αθλητικών αγώνων και εκδηλώσεων σε πιο τακτική βάση.

Η Υπουργός καταγράφοντας προσεκτικά ότι ειπώθηκε και ολοκληρώνοντας τη συζήτηση πρότεινε την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου MasterPlanΤουριστικής Ανάπτυξης του Ν. Ευβοίας μέσα από τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων του Νομού,υποσχόμενη ότι θα το προωθήσει άμεσα. 

Δελτίο Τύπου: 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Αρχείο dt_koyntoyra.rtf217.28 KB

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/