Οργάνωση Ημερίδας στη Σκύρο.

Οργάνωση Ημερίδας στη Σκύρο

IMG_5742.JPG

Στα πλαίσια ενημέρωσης των Μελών και της ανταλλαγής απόψεων πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις το Επιμελητήριό μας προγραμμάτισε μία ημερίδα η οποία και πραγματοποιήθηκε στην Σκύρο την Κυριακή 29 Μαρτίου 2009 και ώρα 10 το πρωΐ  (αίθουσα Θεάτρου του Δημοτικού Σχολείου Σκύρου).

IMG_5738.JPG   IMG_5741.JPG

Στην ημερίδα παρέστησαν:
• Η Έπαρχος Σκύρου.
• Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου.
• Οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι της Περιοχής Σκύρου.
• Εκπρόσωπος της Σκύρος Ναυτιλιακή Εταιρία.
• Πολλά Μέλη του Επιμελητηρίου.

Σημειώνεται ότι στην ημερίδα παρέστη και ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευβοίας κ. Ευάγγελος Σταύρου.

Από πλευράς Επιμελητηρίου παρέστησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Σίμωσης ο Οικονομικός Επόπτης κ. Δημήτριος Σταματούκος και ο Διευθυντής Μελέτης Μανώλης.

       
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Παναγιώτης Σίμωσης ανοίγοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για την παρουσία τους και στην συνέχεια αναφέρθηκε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τις αιτίες και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία στον παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό χάρτη αλλά και στη χώρα μας αναλύοντας τα νέα προβλήματα που δημιουργούνται  στο σύγχρονο και επιβαρημένο επιχειρηματικό περιβάλλον αναφερόμενος επιγραμματικά και σε θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα στο νομό μας.


Ο κος Σίμωσης αναφέρθηκε στην κάμψη που φαίνεται να υπάρχει τόσο στην κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις. Επιπλέον όπως είπε  εξ αιτίας της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και σε συνδυασμό με την κάμψη της κατανάλωσης δημιουργούνται σοβαροί κραδασμοί τόσο στην λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και στην πορεία των εθνικών οικονομικών μεγεθών τονίζοντας  πως ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης της Εθνικής μας οικονομίας επιβραδύνεται.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κλείνοντας παρουσίασε τις οικονομικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της για την αντιμετώπιση της κρίσης επικεντρώνοντας την προσοχή του στην αναγκαιότητα άμεσων μέτρων ενθάρρυνσης και τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας αναστροφής του αρνητικού κλίματος της αγοράς αλλά και στην αναγκαιότητα μέτρων ενθάρρυνσης της οικονομικής ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο.


Στην συνέχεια ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Μελέτης Μανώλης αναφέρθηκε στα διάφορα προγράμματα που είτε είναι ήδη σε εξέλιξη είτε πρόκειται να προκηρυχθούν.


Ειδικότερα η αναφορά του κ. Μανώλη περιελάμβανε:
• Το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) και τα προγράμματα που υλοποιεί
• Το πρόγραμμα Νεανική Επιχειρηματικότητα.
• Το πρόγραμμα Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.
• Το πρόγραμμα Νέοι Επιστήμονες.
• Το πρόγραμμα Κουπόνια Ευρεσιτεχνίας.
• Το Πρόγραμμα επιδότησης για πρόσληψη ανέργων.
• Πρόγραμμα επαναπρόσληψης προσωπικού από Ξενοδοχεία.
• Το αναμενόμενο πρόγραμμα για Μεταποίηση Εμπόριο Τουρισμό και Παροχής Υπηρεσιών.
• Το πρόγραμμα Ψηφιακή Ασφάλεια.

Ακολούθως ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευβοίας κ. Βαγγέλης Σταύρου αναφέρθηκε στην πορεία της Ευβοϊκής Πίστης στον ρόλο που μέχρι σήμερα έπαιξε και συνεχίζει να παίζει για την περιοχή στις δυνατότητες ανάπτυξής της στα οφέλη των συνεταίρων καθώς και στην δυνατότητα δημιουργίας υποκαταστήματος στην Σκύρο.

Μετά τις ανωτέρω εισηγήσεις - τοποθετήσεις έγινε μία ευρεία Συζήτηση – Ανταλλαγή Απόψεων και παροχή διευκρινίσεων πάνω στα διάφορα προγράμματα καθώς και για Επαγγελματικά Θέματα του Νησιού.

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησε στην διαλογική συζήτηση είναι αυτό των δρομολογίων του πλοίου της γραμμής Κύμη -Σκύρος όπου ορισμένοι επαγγελματίες διαφώνησαν ως προς την πολιτική της διοίκησης της εταιρίας για τα δρομολόγια του πλοίου κυρίως την θερινή περίοδο ένα θέμα που αποτελεί θέμα συζήτησης στην αμέσως επόμενη Γενική Συνέλευση της Εταιρίας.

Ένα συμπέρασμα που βγήκε από την ενημέρωσης που έκανε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας αλλά και από την συζήτηση που ακολούθησε είναι ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και πολλές πιθανότητες να δημιουργηθεί υποκατάστημα της Τράπεζας και στην Σκύρο. Μάλιστα συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή η οποία με την καθοδήγηση της διοίκησης τη τράπεζας θα συντονίσει μία προσπάθεια συγκέντρωσης κάθε ενδιαφέροντος για εγγραφή στην Συνεταιριστική Τράπεζα και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από 150-200 άτομα ή επιχειρήσεις τότε το υποκατάστημα θα πρέπει να θεωρείται γεγονός.

Σημειώνεται ότι τόσο η Έπαρχος κ. Βολιώτη όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκύρου αλλά και ο πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγους Σκύρου έκαναν σχετικό χαιρετισμό στην εκδήλωση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που για άλλη μία φορά το Επιμελητήριο έδειξε την παρουσία του στην Σκύρο και ενδιαφέρθηκε για την ενημέρωση των Μελών αλλά και για τα προβλήματα που απασχολούν το νησί. 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/