Επίσκεψη στο Επιμελητήριο της Πολιτικής Εκπροσώπου Του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε Θέματα Οικονομίας.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα οικονομίας έκανε επίσκεψη στην περιοχή μας και μεταξύ άλλων είχε μία εποικοδομητική συνεργασία με την Διοίκηση του Επιμελητηρίου και εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων.

P1010009!.JPG


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Εύβοιας την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και ώρα 12.30μ.μ. στην οποία είχε την ευκαιρία να ενημερώσει να ενημερωθεί  και να συζητήσει για τα επίκαιρα οικονομικά θέματα με Φορείς του Νομού και παράγοντες των παραγωγικών τάξεων της περιοχής.


Στην συνάντηση παρευρέθηκαν η βουλευτής Ευβοίας κα Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη και ο πρώην βουλευτής Ευβοίας κος Δημήτριος Πιπεριάς ο γεν. γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Αυλωνίτης εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Παπαγεωργίου μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Επαγγελματικών Οργανώσεων.


Στην εν λόγω συνάντηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Σίμωσης  αφού καλωσόρισε την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χαρακτήρισε ελλιπές το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το οποίο θα έπρεπε όπως τόνισε να στοχεύει στην δυναμική τόνωση της οικονομίας και κατ επέκταση στην ευημερία της κοινωνίας με τρόπο σύγχρονο αποδοτικό και κυρίως ανθρωποκεντρικό ένα οικονομικό σύστημα ανάπτυξης που θα στηρίζει και θα ευνοεί τον μικρό επιχειρηματία και θα δημιουργεί τις ώριμες συνθήκες και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που δημιούργησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Παράλληλα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εστίασε την προσοχή του στα ιδιαίτερα προβλήματα κυρίως βασικών υποδομών και οικονομικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζει ο νομός μας και συνεπώς οι Ευβοείς και οι ευβοϊκές επιχειρήσεις ζητώντας την προσοχή την κατανόηση αλλά κυρίως τις απαιτούμενες ενέργειες της κας Κατσέλη και προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έδωσε το λόγο στην πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η κα Κατσέλη στην κυρίως εισήγηση της αφού εστίασε την προσοχή της στην ιδιαιτερότητα της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύουμε τόνισε πως τώρα πια είναι μεγαλύτερη από ποτέ η χρησιμότητα ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου με τους φορείς του τόπου.

 Η πολιτική εκπρόσωπος του  ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων με προτάσεις και θέσεις για θέματα που κυρίως αφορούν :

  •  την έλλειψη αναπτυξιακής τοποθέτησης και πολιτικής που δημιουργεί πρόβλημα οικονομικής προοπτικής στον τόπο και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την τόνωση της αγοράς των επιχειρήσεων αλλά και της ίδιας της κοινωνίας επισημαίνοντας στο σημείο αυτό και την ‘’περιθωριοποίηση’’ της Εύβοιας την σταθερή απαξίωση των βασικών υποδομών στο νομό μας ιδιαίτερα των οδικών αλλά και διαφόρων κοινωνικών.
  • την ανάγκη αναστροφής του κλίματος της πρόσφατης κρίσης ρευστοποίησης των τραπεζών που προκαλεί παγκόσμια οικονομική ανασφάλεια στο τραπεζοπιστωτικό σύστημα  και στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό περιβάλλον δημιουργώντας πιστωτική ασφυξία στον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως στα μεσαία στρώματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον αγροτικό κόσμο.
  • την συρρίκνωση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων και την καθυστέρηση των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων που επιβαρύνονται τώρα πια με μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και κόστος χρήματος πιστωτικό.
  •  την ανάγκη στήριξης του οικογενειακού προϋπολογισμού την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν όπως τόνισε την ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας με άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και τόνωσης της αγοράς με αναπτυξιακές παρεμβάσεις και επενδύσεις με νέα πρότυπα ανάπτυξης σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο με την παράλληλη δε ενδυνάμωση των κοινωνικών υποδομών του κράτους.
  • την επαναφορά του αφορολόγητου και την πάταξη της φοροδιαφυγής με άλλες σύγχρονες μεθόδους.
  •  την ενίσχυση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που θα αποτελέσει μια σημαντική φόρμα ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας τουλάχιστον ως το 2009.
  • την θεσμοθέτηση πόρων του ΟΑΕΕ.

Η κα Κατσέλη κλείνοντας την εισήγηση της αναφέρθηκε στο γαλλικό μοντέλο στήριξης των τραπεζών για την καλύτερη εξασφάλιση των κρατικών κεφαλαίων.


Παρεμβαίνοντας ο κος Παναγιώτης Σίμωσης τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας της αγοράς την εξασφάλιση περιόδου χάριτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά όσον αφορά τον δανεισμό την αύξηση της ταχύτητας υλοποίησης του αναπτυξιακού νόμου τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την τακτοποίηση του ασφαλιστικού ζητήματος επισημαίνοντας στο τέλος και την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στον πρωτογενή τομέα.


Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παντελής Κούκος παρουσίασε και ανέπτυξε το βασικό πλαίσιο των θέσεων του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καθώς και εξειδικευμένες θέσεις που αφορούν την Εύβοια. Προτάσεις και θέσεις που στοχεύουν όπως τόνισε ο κος Κούκος στην βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην προστασία της απασχόλησης ανοίγοντας παράλληλα τον ουσιαστικό διάλογο των κοινωνικών φορέων και της πολιτικής για την αντιμετώπιση της ύφεσης και για την λήψη μέτρων για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη ελληνική οικονομία. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου παρουσιάζοντας το πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η χώρα έχει εισέλθει στην κρίση  στις ιδιαίτερες επιπτώσεις της νέας κατάστασης για την Εύβοια στις βασικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.


Σχετικό υπόμνημα με το βασικό πλαίσιο των θέσεων του Επιμελητηρίου Εύβοιας παρέδωσε εγγράφως ο κος Σίμωσης στην κα Κατσέλη.


Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και παρουσιάσθηκαν θέσεις και προτάσεις από τους παρευρισκομένους.
Τον λόγο πήραν κατά σειρά ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Λιονάκης ο οικονομικός επόπτης κ. Δημήτριος Σταματούκος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας  κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ.κ. Τρύφωνας Μαραβελάκης Βασίλης Βεργέτης Παρασκευή Αγιοστρατίτη Σόφη Παππά Δημήτριος Κωνσταντίνου και ο κ. Ηλίας Θαλάσσης πρόεδρος της Ένωσης Επισκευαστών Συντηρητών Αυτοκίνητων-Οχημάτων Περιοχής Εύβοιας. 


Οι προαναφερόμενοι αναφέρθηκαν ο καθένας από την πλευρά του μεταξύ των άλλων σε θέματα όπως : η ρευστότητα της αγοράς η τραπεζική κρίση και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος τα βασικά προβλήματα απασχόλησης η στήριξη και η ανάπτυξη των ΜΜΕ το ΕΣΠΑ το παραεμπόριο το λαθρεμπόριο το άρθρο 14 οι κυριακάτικες αγορές η απελευθέρωση του ωραρίου το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων οι δημόσιες επενδύσεις η θέσπιση νέων πλαισίων λειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα.


Η κα Κατσέλη χαρακτήρισε την συνάντηση από τις πιο σημαντικές που είχε τον τελευταίο χρόνο χαρακτηρίζοντας τον διάλογο και την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πολύ εποικοδομητικά παράλληλα δε ζήτησε να της διαβιβαστούν γραπτώς τα ζητήματα που τέθηκαν και οι απόψεις-προτάσεις που κατατέθηκαν. Αναγνωρίζοντας εξάλλου την μεγάλη σημασία αυτών των συναντήσεων ζήτησε την τακτική και συχνή επαφή με το Επιμελητήριο Εύβοιας για την ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων και για την κοινή προσπάθεια  προσέγγισης των στόχων. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως αισθάνεται την ευθύνη της δυναμικής συμμετοχής σε μια κοινή προσπάθεια όλων για έναν καλύτερο τόπο ένα δημιουργικότερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας ευθύνη που την «όρισε» δέσμευσή της.

Η συνάντηση έκλεισε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να ευχαριστεί την κα Κατσέλη για την επίσκεψη της και την ενημέρωση τονίζοντας την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση του για τον τρόπο της επικοινωνίας και του διαλόγου που έλαβαν χώρα. Προσδοκώντας όπως είπε στην άμεση θέσπιση σωστών κανόνων λειτουργίας της αγοράς και στην αληθινά δομημένη κοινωνική οικονομία έθεσε την διαρκή επικοινωνία με το Επιμελητήριο στην διάθεση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
                                                                      

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/