• English
  • Ελληνικά
Παρασκευή, 8 Δεκέμβριος 2023

O Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Εύβοιας την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Επικαιρότητα: 

O Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Εύβοιας την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά.

Σκοπός της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου, η πραγματοποίηση συζήτησης με τη Διοίκηση του Φορέα, αλλά και τους Εκπροσώπους των Παραγωγικών Τάξεων του Νομού, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της Πολιτείας, για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας και την ανασυγκρότηση της τοπικής επιχειρηματικότητας.     

O Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι η Κυβέρνηση τηρώντας τις δεσμεύσεις της για τη στήριξη όσων επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνεχίζει την εφαρμογή του διευρυμένου πλέγματος μέτρων στήριξης και αποκατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, προώθησε την τροποποίηση των αποφάσεων για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να εφαρμοστούν ευνοϊκότεροι όροι για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις - και δη τις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας - που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Ειδικότερα, με την έκδοση σχετικών αποφάσεων (ΦΕΚ Β’ 5303, B’ 5305, B’ 5306, B’ 5307 και Β’ 5308) προβλέπεται ότι το επιστρεπτέο ποσό δεν επιστρέφεται για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από 1η Μαΐου ως και 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει, δε, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν σοβαρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021. Συγκεκριμένα, για το σύνολο των εν λόγω επιχειρήσεων προβλέπεται η μη επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού που έλαβαν στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε επίσης, στην τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών  αναφορικά με το καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας που υπέστησαν σημαντικές έμμεσες και άμεσες απώλειες από την πυρκαγιά του καλοκαιριού. Με αυτόν τον τρόπο, όπως τόνισε, ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας που είχαν απώλεια εσόδων εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού, εντός του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις. Συγκεκριμένα με τη νέα τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, παρέχεται η δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης των επιχειρήσεων, η δραστηριότητα των οποίων επλήγη από εξωγενείς παράγοντες, όπως μία φυσική καταστροφή που εκδηλώθηκε μέσα στη χρονιά. Για την περίπτωση των επιχειρήσεων της Β. Εύβοιας, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να επιχορηγηθούν και για απώλεια εσόδων, εκτός από την άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Σκοπός της ρύθμισης είναι να στηριχτούν αποτελεσματικά οι πληγείσες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους, να τονωθεί η τοπική οικονομία και να στηριχτεί η τοπική κοινωνία - και μάλιστα σε πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, κάνοντας λόγο για την δημιουργία πρωτοποριακών έργων στην Βόρεια Εύβοια, μέσα από ένα ολιστικό μοντέλο ανάπτυξης, επικεντρώθηκε στην υλοποίηση πρωτοβουλιών που άπτονται της αρμοδιότητας του Τομέα του. 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, εστίασε κυρίως στην πορεία υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γεροντίτης επικροτώντας τα έως σήμερα μέτρα που θέσπισε η Πολιτεία για την στήριξη των επιχειρήσεων στη Β. Εύβοια, αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι εν λόγω Υπουργοί, ζήτησε την εφαρμογή επιπλέων μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ως απαραίτητα για την ουσιαστική και βιώσιμη ανασυγκρότηση των εν λόγω επιχειρήσεων.  Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Γεροντίτης πρότεινε :

 

•             Διαγραφή βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι (εκτός ΦΠΑ)

•             Διαγραφή εργοδοτικών εισφορών βεβαιωμένων και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.

•             Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων ΕΦΚΑ.

•             Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 5 έτη.

•             Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 5 έτη.

•             Αναστολή όλων των δόσεων των δανείων για 5 έτη.

•             Αναστολή πλειστηριασμών, για 5 έτη.

•             Οικονομική επιδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής. 

•             Επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις των παθόντων και όμορων Δήμων.

•             Επιδότηση πρώτων υλών για τους παθόντες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση – τροφοδοσία ευπαθών προϊόντων.

•             Άμεση αποδέσμευση ενός τουλάχιστον τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση. 

•             Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για το Νομό.

•             Αύξηση επιδότησης του πλαισίου του αναπτυξιακού νόμου των επενδύσεων που θα γίνουν στη περιοχή τα επόμενα 5 χρόνια ανάλογα με προϋποθέσεις (αειφορία, νέες τεχνολογίες, νέες θέσεις εργασίας κλπ) μέχρι το 70%.

•             Εφαρμογή νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας.

•             Παράταση του προγράμματος Γέφυρα II τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Στην συνάντηση παρέστησαν, έχοντας ενεργή συμμετοχή στον γόνιμο διάλογο που πραγματοποιήθηκε - με ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση προτάσεων και διευκρινήσεις επί ερωτημάτων που τέθηκαν - ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κούκουζας Ευάγγελος, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας (9ο Περιφ. Τμήμα Ανατολικής Στ. Ελλάδας) κ. Κοτρογιάννης Γιάννης και από πλευράς της Διοίκησης του Φορέα, οι : κύριοι Σταθόπουλος Ιωάννης / Β΄ Αντιπρόεδρος, Μαραγκός Ιωάννης / Γενικός Γραμματέας, Κουτσαύτης Σπυρίδων / Οικονομικός Επόπτης, Βαρελάς Βασίλειος / Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Γεωργουλόπουλος Θεοδόσιος / Πρόεδρος ΣΑΜΕΕ, Κατσίκας Δημήτριος / Μέλος ΔΣ, και οι κυρίες Αγιοστρατίτη Παρασκευή / Μέλος ΔΣ – Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Εύβοιας και Μπουραντά Παρασκευή / Μέλος ΔΣ και Εκπρόσωπος σε θέματα Τουρισμού. Παρέστησαν επίσης ο κ. Θαλάσσης Ηλίας / Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Εύβοιας, ο κ. Ευθύμιου Βασίλειος Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης ΄΄Ξένιος Ζευς΄΄, η κα Μαστραντωνά Μυρσίνη, Πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Εύβοιας, ο κ. Μπουρμπουτσίωτης Φίλιππος Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδας, καθώς επίσης και Εκπρόσωποι ΔΣ Επαγγελματικών Σωματείων και Συλλόγων του Νομού.

 

  

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr