Το Επιμελητήριο συνεδρίασε στην Ιστιαία και ενημέρωσε τα μέλη της Β. Εύβοιας

Στην Ιστιαία πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας την Δεύτερα 7 Δεκεμβρίου 2015,  προκείμενου αυτό να βρεθεί σε άμεση επικοινωνία και επαφή με τα μέλη και τους Φορείς της περιοχής ενημερώνοντας τους αλλά κυρίως καταγράφοντας τα προβλήματα και τις προτάσεις τους. Στις εργασίες της συνεδρίασης, η οποία έλαβε χώρα στο παράρτημα του Επιμελητηρίου, συμμετείχαν σύσσωμες οι διοικήσεις του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Ιστιαίας, του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Λ. Αιδηψού, της Ένωσης Εμπόρων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Δήμου Ωρεών, οι διοικήσεις άλλων τοπικών Φορέων, εκπρόσωποι του Δήμου και πολλοί επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης έγκαιρης ενημέρωσης των μελών, ο σύμβουλος του Επιμελητηρίου κ. Ν. Κοκκάλας παρουσίασε τα ακόλουθα προ-δημοσιευμένα Προγράμματα Επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ : 1. Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 2. Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές. 3. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα. 4. Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης οι νομικοί κ. Αλ. Καραμάνος και κα Ιοκ. Θαλάσση, ανέλυσαν το Νόμο 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, παρουσιάζοντας το καθεστώς που ισχύει σήμερα έτσι όπως είναι ο Νόμος με τη νέα του μορφή,διευκρινίζοντας με κάθε εγκυρότητα όλες τις επί μέρους ενότητες που τον διέπουν, όπως όρους και προϋποθέσεις, χρέη μπορούν να υπαχθούν, χρονικά όρια που τίθενται για κάθε ενέργεια, πλαίσιο γραφειοκρατικών διαδικασιών, διαδικασία ενώπιων των δικαστηρίων, σύνολο των δικαιολογητικών κλπ. απαντώντας παράλληλα και στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους ενδιαφερομένους

Το κυρίως θέμα συζήτησης ωστόσο, αφορούσε στοχευμένα την ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα την κατάθεση και σύνθεση προτάσεων για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και την τουριστική της αναβάθμιση. Από την συζήτηση με τους τοπικούς Φορείς και με τους τοπικούς επιχειρηματίες, αναδείχθηκαν πολλές προτάσεις, δεδομένου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου και των αναγκών του. Βάση αυτών οριοθετήθηκαν ως άμεσες πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη της Β Εύβοιας :

Hστοχευμένη προβολή της Αιδηψού ως ιδιαίτερου τουριστικού προορισμού το 2016,το οποίο έχει οριστεί ως χρονιά ελληνορωσικής φιλίας, με τρόπο ώστε να αποτελέσει έναν από τους τρεις πρώτους προβαλλόμενους τουριστικούς προορισμούς του Ε.Ο.Τ.

Hάμεση δημιουργία υδατοδρομίου στην Αιδηψό, το οποίο σε συνδυασμό και με την δημιουργία Πύλης Σένγκεν θα αποτελέσει μια ευεργετική εξέλιξη που θα πολλαπλασιάσει πραγματικά τις εξαιρετικές προδιαγραφές του τόπου και επακόλουθα τις προϋποθέσεις για σημαντικότατη αύξηση του τοπικού τουρισμού τα επόμενα έτη.

Η εξειδικευμένη προώθηση και ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τις οποίες η Β. Εύβοια έχει τις ανάλογες προϋποθέσεις και υποδομές με την καλύτερη αξιοποίηση και προβολή τους, όπως του θρησκευτικού, του αγροτουριστικού και του φυσιολατρικού.

Σε ότι αφορά το Πρωτογενή Τομέα αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας σφαγείου στην περιοχή της Ιστιαίας αφού το πιο κοντινό βρίσκεται τρεις ώρες μακριά, αποκαθιστώντας μια τραγελαφική κατάσταση η οποία επιφέρει αυτονόητα προβλήματα στους επιχειρηματίες. Επίσης η ανάγκη προώθησης εξαγωγικών δράσεων κυρίως όσον αφορά  τα ξηρά σύκα της περιοχής καθώς επίσης και η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του γλυκάνισου ως προϊόντος ΠΟΠ.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωαν. Λιονάκηςαφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για το πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας που επικράτησε σε μια εποικοδομητική συζήτηση όπου τέθηκαν προβληματισμοί για την επιχειρηματικότητα αλλά και την ανάπτυξη της Β. Εύβοιας, διεμήνυσε ότι ο Φορέας θα δραστηριοποιηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση υλοποίησης των προτάσεων που κατατέθηκαν, είτε υιοθετώντας αυτές ως επιτακτικά αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές, είτε όπου το Επιμελητήριο δύναται, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δράσεις εξωστρέφειας των επιχειρήσεων των προϊόντων και του τόπου. Στο σημείο αυτό ο κ. Λιονάκης έκανε γνωστό ότι το τουριστικό προϊόν της Β. Εύβοιας θα προβληθεί άμεσα από το Επιμελητήριο το επόμενο διάστημα, σε δυο Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις στις οποίες και θα συμμετάσχει ο Φορέας, στην  TravelTurkeyIzmir2015 που θα πραγματοποιηθεί στις 10-13 Δεκεμβρίου 2015 στην Σμύρνη και  στην ΜΙΤ 2016 που θα πραγματοποιηθεί στην Μόσχα τον επόμενο Μάρτιο, στις οποίες το Επιμελητήριο αποσκοπεί να επενδύσει για τον τόπο, στην δυναμική που παρουσιάζει η Τουρκική και η Ρωσική τουριστική αγορά αλλά και στην αναμενόμενη πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των Τούρκων και των Ρώσων επισκεπτών προς την χώρας μας το 2016. Συμπληρωματικά δε ανέφερε ότι ηεπιτυχής πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του ΔΣ στην Β. Εύβοια, που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης όπως φάνηκε από την προσέλευση και από την συμμετοχή των μελών και των Φορέων, συμβάλλει καθοριστικά στην νέα φιλοσοφία του Φορέα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του σε κάθε επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι, ανάλογες πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο της επικράτειας του Νομού.

 

 

 

Δελτίο Τύπου: 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Αρχείο dt_istiaia_ds_7.12.2015.rtf228.97 KB

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/