Την άμεση θεσμοθέτηση ενός ΄΄ ακατάσχετου ΄΄ λογαριασμού όψεως ανά επιχείρηση ζητά το Επιμελητήριο

 

 

Την άμεση θεσμοθέτηση ενός ΄΄ ακατάσχετου ΄΄ λογαριασμού όψεως ανά επιχείρηση που θα της εξασφαλίζει έσοδα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα της και να μπορέσει να καλύψει τις υπόλοιπες πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες της, ζητά με επιστολή του προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικώνκ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, το Επιμελητήριο Εύβοιας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Λιονάκης επισημαίνει στην επιστολή του ότι, οι λογαριασμοί όψεως αποτελούν ένα καταθετικό προϊόν που διευκολύνει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών ως προς την βραχυπρόθεσμη διαχείριση ρευστότητας των επιχειρηματικών μονάδων, αφού μέσω αυτών των λογαριασμών οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διακινούν μισθοδοσίες, πληρωμή ενοικίων, πληρωμή προμηθευτών, γραμματειών ή επιταγών κλπ. Ωστόσο παρόλο την φιλοσοφία και την πρακτική που διέπει τον σκοπό των λογαριασμών όψεως οι Δ.Ο.Υ. στέλνουν τα κατασχετήρια στις τράπεζες, οι οποίες βγάζουν απευθείας χρήματα από τις καταθέσεις των οφειλετών και τα αποδίδουν στο Δημόσιο, αδιαφορώντας για τις καταστρεπτικές συνέπειες για τους προμηθευτές, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και όλους τους εμπλεκομένους στην ομαλή λειτουργία του επιχειρήν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου διερωτώμενος με ποιο τρόπο το απρόσωπο ηλεκτρονικό σύστημα θα κρίνει αν κάποιος πολίτης έχει ανάγκη τα χρήματα αυτά για να διαχειριστεί και να συντηρήσει την επιχείρηση του, αφού κάθε τραπεζικός λογαριασμός όψεως είναι ενιαίος χωρίς επιμέρους κωδικούς, ώστε να φαίνεται ποια χρήματα αφορούν την κάθε δραστηριότητα ή υποχρέωση, επισημαίνει ότι το εν λόγω μέτρο των κατασχέσεων λόγω οφειλών στο Δημόσιο και δεδομένου ότι οι συναλλαγές πάνω από τα 500 ευρώ πραγματοποιούνται μόνο μέσα από τα τραπεζικά ιδρύματα, οδηγεί σε βέβαιο κλείσιμο όλων των - ήδη εξοντωμένων φορολογικά - μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν μικρά ή μεγάλα χρέη.

Ο κ. Λιονάκης υποστηρίζοντας ότι για να αποκτήσει η χώρα μας αναπτυξιακούς ρυθμούς, χρειάζεται πέρα από λιγότερους φόρους και άμεση χρηματοπιστωτική ανάσα στον επιχειρηματικό τομέα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος με την άμεση θεσμοθέτηση  ΄΄ ακατάσχετου ΄΄ λογαριασμού όψεως ανά επιχείρηση, προτείνοντας τα ακολούθα :

1.    Το ποσό του τζίρου της επιχείρησης που αποτελεί προϊόν από συναλλαγές με πλαστικό χρήμα να μη μπορεί να κατασχεθεί.

2.    Προαπαιτούμενο : το ύψος του ακατάσχετου ποσού να μην ξεπερνά το 30% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης.

3.    Προαπαιτούμενο : να υπάρχει μηνιαία ανακύκλωση τουλάχιστον 20% του συνολικού ποσού καταθέσεων σε εμπορικές συναλλαγές, πάγιες υποχρεώσεις σε Δ.Ο.Υ. Ασφαλιστικά Ταμεία, μισθοδοσίες κλπ.

Αρχεία: 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Αρχείο pros_ypoyrgo_epistoli_akatasheto.rtf205.43 KB

Δελτίο Τύπου: 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Αρχείο dt_opseos_akatasheto.rtf182.99 KB

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/