Πόροι από το ΕΣΠΑ για κατάρτιση ειδικευμένων εργαζομένων

Επικαιρότητα: 

Σε μια προσπάθεια της αντιμετώπισης της καλπάζουσας ανεργίας η οποία μαστίζει και τους διπλωματούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ ξεκινούν τις επόμενες μέρες δύο επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ προγράμματα κατάρτισης ειδικευμένων εργαζομένων που στόχο έχουν την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.


Το πρώτο από τα προγράμματα αφορά στην επιδότηση κατάρτισης για διπλωματούχους μηχανικούς και τεχνίτες με 2.000 ευρώ και το δεύτερο στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με πρόγραμμα που θα τρέξει σε κάθε περιφέρεια με τα τοπικά σχέδια για την απασχόληση.


Ειδικότερα μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται προκήρυξη για την κατάρτιση ανέργων με υποχρεωτική απασχόληση με επιδότηση 2.000 ευρώ για άνεργους διπλωματούχους μηχανικούς και τεχνίτες. Ονομάζεται Κατάρτιση Ανέργων με Επιχορήγηση (Training Voucher) στον παραγωγικό τομέα και την υλοποίησή του έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος


Η δράση αφορά στην επιχορήγηση με επιταγές κατάρτισης (training voucher) της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης άνεργων τεχνιτών και διπλωματούχων μηχανικών (ΜΜΜ ΜΜ ΗΜ ΧΜ) του μεταλλευτικού κλάδου και του κλάδου άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για την απόκτηση δεξιοτήτων ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις εξελίξεις του κλάδου.


Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για την απασχόληση των ανέργων σε ορυχεία & λατομεία μεταλλεία πετρέλαιο & φυσικό αέριο (π.χ. άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου εξόρυξη λιγνίτη & άνθρακα κ.ά.).


Τα προγράμματα κατάρτισης (θεωρία & πρακτική άσκηση) διάρκειας 400 ωρών θα υλοποιηθούν στα σχετικά θεματικά αντικείμενα με υποχρεωτική απασχόληση τουλάχιστον του 30% των καταρτισθέντων διάρκειας τουλάχιστον 4 μηνών για τουλάχιστον 100 ημερομίσθια. Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον εφόσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων της παρούσας θα εγγραφεί στο «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα παραλάβει προσωπική «επιταγή κατάρτισης» (training voucher) η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να επιλέξει σύμφωνα με τις ανάγκες του το ΚΕΚ και το πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο θα παρακολουθήσει στο πλαίσιο της παρούσας.

Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων για να καταρτιστούν στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή την αίτηση μέσω Διαδικτύου στην ειδική ιστοσελίδα ( http://www.voucher.gov.gr ) από 12 Δεκεμβρίου 2012 έως 14 Ιανουαρίου 2013.


Σε ποιους απευθύνεται:


άνεργους τεχνίτες και διπλωματούχους μηχανικούς του μεταλλευτικού κλάδου και του κλάδου άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για την απόκτηση δεξιοτήτων ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις εξελίξεις του κλάδου.

 
Οροι και προϋποθέσεις
1. Διπλωματούχοι μηχανικοί των ειδικοτήτων Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός (ΜΜΜ) Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (ΗΜ) Μηχανολόγος Μηχανικός (ΜΜ) & Χημικός Μηχανικός (ΧΜ) που είναι μέλη του ΤΕΕ και οι οποίοι λόγω της συμμετοχής τους σε επαγγελματικά Επιμελητήρια / Ενώσεις δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και πληρούν τους παρακάτω όρους:


Α) Κάθε διπλωματούχος μηχανικός (ΜΜΜ ΗΜ ΜΜ ΧΜ) έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε μία μόνο διοικητική περιφέρεια ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του.


Β) Οι διπλωματούχοι μηχανικοί (ΜΜΜ ΗΜ ΜΜ ΧΜ) δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν ή να έχουν παρακολουθήσει άλλο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΚΤ πρόγραμμα κατάρτισης κατά το τελευταίο δίμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση αυτή.
Εξαιρούνται οι διπλωματούχοι μηχανικοί οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει προγράμματα ελληνομάθειας και κατάρτισης δεξιοτήτων ΤΠΕ που οδηγούν σε πιστοποίηση καθώς επίσης και προγράμματα κατάρτισης σε οριζόντιες δεξιότητες για τους οποίους δεν ισχύει ο περιορισμός του διμήνου.


2. Τεχνίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:


Α) Κάθε άνεργος τεχνίτης έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε μία μόνο διοικητική περιφέρεια ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του.
Β) Οι άνεργοι τεχνίτες πρέπει να είναι κάτοχοι επαγγελματικού διπλώματος ή σχετικής άδειας ή να διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συναφείς οικονομικούς τομείς. Επίσης γίνονται δεκτοί κάτοχοι αντίστοιχης ή ισότιμης επαγγελματικής άδειας διπλώματος ή εμπειρίας που έχει αποκτηθεί στο εξωτερικό.
Γ) Οι άνεργοι τεχνίτες δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν ή να έχουν παρακολουθήσει άλλο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΚΤ πρόγραμμα κατάρτισης κατά το τελευταίο δίμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης συμμετοχής στην παρούσα Πρόσκληση.
Εξαιρούνται οι άνεργοι τεχνίτες οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει προγράμματα ελληνομάθειας και κατάρτισης δεξιοτήτων ΤΠΕ που οδηγούν σε πιστοποίηση καθώς επίσης και προγράμματα κατάρτισης σε οριζόντιες δεξιότητες για τους οποίους δεν ισχύει ο περιορισμός του διμήνου.

Οι παρακάτω πρόσθετοι όροι ισχύουν για τους άνεργους τεχνίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πλαίσιο της δράσης:


α. Ασυμβίβαστο μεταξύ επιδόματος ανεργίας και εκπαιδευτικού επιδόματος: Για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτιση επιδοτούμενων ανέργων αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ενώ το χρονικό διάστημα της κατάρτισης συνυπολογίζεται στο χρόνο επιδότησης της ανεργίας τους. Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος κατάρτισης αποτελεί ημερομηνία αναστολής του επιδόματος ανεργίας το οποίο οι ωφελούμενοι δικαιούνται να συνεχίσουν να λαμβάνουν από την επόμενη της ολοκλήρωσης της συμμετοχής τους σε αυτό.
β. Οι άνεργοι τεχνίτες που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης (μη συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης) και μέχρι την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους σε αυτό σύμφωνα με την παρούσα.
Σε περίπτωση που ωφελούμενος απολέσει την ιδιότητα του εγγεγραμμένου ανέργου στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ διαγράφεται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ωφελουμένων και η επιταγή κατάρτισής του ακυρώνεται εφόσον έχει ήδη εκδοθεί.


Τι χρηματοδοτείται
Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης της δράσης θα λάβει 2.000 ευρώ μεικτά. Για να καταβληθεί το ποσό αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατάρτισης αλλιώς ο ωφελούμενος δεν δικαιούται να λάβει ούτε μέρος του ποσού αυτού. Η επιδότηση του ανέργου περιλαμβάνει και το κόστος της κατάρτισής του που ανέρχεται στο ποσό των 4.240 ευρώ. Το ποσό αυτό όμως το λαμβάνει το ΚΕΚ για τις υπηρεσίες κατάρτισης που παρείχε στον άνεργο.

Οι αιτήσεις για το Μητρώο Ωφελουμένων Ανέργων (Τεχνίτες/Μηχανικοί) θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα για τη δράση από 12 Δεκεμβρίου 2012 έως 14 Ιανουαρίου 2013.
Πληροφορίες - Στοιχεία επικοινωνίας Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Ηλεκτρονική διεύθυνση
http://voucher.gov.gr/project/view/id/4

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@nafetmporiki.gr

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/