Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Ευβοίας σχετικά με έκτακτο ειδικό τέλος σε Επιχειρήσεις.

Κο Ευάγγελο Βενιζέλο
Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης και
Υπουργό Οικονομικών
Κ.  Σερβίας 10   10562  ΑΘΗΝΑ

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Είναι σε όλους γνωστές οι συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και το αξεπέραστο οικονομικό πρόβλημα που έχει προκύψει για το σύνολο της επιχειρηματικότητας  το οποίο όχι μόνο  παραμένει αλλά και διογκώνεται συνεχώς.  
Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον ήρθε να προστεθεί και η επιβολή του ειδικού τέλους για τις δομημένες επιφάνειες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.   Ήρθε να προστεθεί στα συσσωρευμένα βάρη στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκαλώντας ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στις επιχειρήσεις και στην αγορά. Το Επιμελητήριο Εύβοιας καθημερινά γίνεται αποδέκτης διαμαρτυρίας πολλών μελών για την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Οι διαμαρτυρίες εντοπίζονται κυρίως ως κάτωθι :

1. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αμιγώς βιοτεχνικών βιομηχανικών και κτηνοτροφικών  επιχειρήσεων που αν και απαλλάσσονται από το τέλος (βάσει της παρ. 5 του άρθ. 53 του ν. 4021/2011) καλούνται να το πληρώσουν. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις καθόλα νόμιμες που διαθέτουν άδειες οικοδομής εγκατάστασης και λειτουργίας και που από σφάλμα στο λογαριασμό τους υπάρχει ο προσδιοριστικός τίτλος γενικής χρήσης και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο.
2. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται να προστεθεί και η επιβολή του τέλους σε εργοταξιακές παροχές βιοτεχνικών βιομηχανικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν έχουν ακόμη αποπερατωθεί και πρόκειται για δομημένες επιφάνειες.
3. Τέλος οι επιχειρήσεις που δεν απαλλάσσονται από το τέλος (λχ εμπορικές) δυσκολεύονται ούτως ή άλλως να είναι εντάξει στην υποχρέωσή τους λόγω ύψους του ποσού και λόγω του γεγονότος ότι οι δυο δόσεις είναι λίγες.
Επισημαίνουμε ότι η χορήγηση απαλλαγής αλλά και διορθώσεων που προβλέπεται αναγκάζει τις επιχειρήσεις να υποστούν μια γραφειοκρατική και οικονομικά επώδυνη διαδικασία δεδομένου ότι απαιτείται πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια η καταβολή του συνολικού ποσού που αναγράφεται στο λογαριασμό. Δηλαδή αν και δικαιωματικά οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν το τέλος αναγκάζονται να το πληρώσουν και μετά να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επιστροφής του μέσω προσφυγής στη ΔΟΥ.  Με βάση τις διατάξεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διαδικασία επιστροφής του ποσού θα είναι χρονοβόρα ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα τελεσφορήσει.
Προτείνουμε : Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν τιμολόγιο γενικής χρήσης να απαλλάσσονται με κατάθεση της ισχύουσας άδειας λειτουργίας στην αρμόδια ΔΟΥ χωρίς να καταβάλλουν την πρώτη δόση του τέλους. Να εξαιρεθούν οι? εργοταξιακές παροχές μη ολοκληρωμένων μονάδων μιας και δεν συνιστούν δομημένες επιφάνειες.

 Να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων του ειδικού τέλους.
 Με αυτά τα μέτρα πιστεύουμε ότι θα απαλλαγούν από ένα σημαντικό και άνευ λόγου οικονομικό και γραφειοκρατικό κόστος εκατοντάδες επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι η παρέμβασή σας είναι αναγκαία προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα και να αρθεί μια λανθασμένη και άδικη εν πολλοίς διαδικασία.

Ο Πρόεδρος


Παναγιώτης Σίμωσης


 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/