Δ.Τ. - Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ)

 

Η επόμενη μέρα στον Τουρισμό και στην Νησιωτική Οικονομία καθώς και οι νέες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης του ΟΑΕΔ για την επένδυση στην απασχόληση και στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού ήταν το κύρια θέματα στα οποία εστίασαν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας και των Νησιωτικών Επιμελητηρίων, κατά την διάρκεια των εργασιών της 48ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020.

Στην εν λόγω Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου του ΕΟΑΕΝ κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση μέσω τηλεδιάσκεψης, από πλευράς Πολιτείας το παρόν έδωσαν ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Εμμανουήλ Κόνσολας, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης και η κα Χριστιάνα Καλογήρου Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Από το Επιμελητήριο Εύβοιας συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Φορέα στον Όμιλο,  ο κ. Γιάννης Γεροντίτης Πρόεδρος και η κα Δέσποινα Καραμπέτσου Μέλος του ΔΣ.  

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι δεδομένου του νέου οικονομικού περιβάλλοντος όπως αυτό διαμορφώθηκε, με τρόπο βίαιο, από την εξάπλωση του Covid-19 και των αποτελεσμάτων του, επιβάλλεται μία ολιστική προσέγγιση στα θέματα νησιωτικής και θαλάσσιας οικονομίας, η οποία θα στηρίζεται στην πλήρη μελέτη των νέων δεδομένων και των δυνατοτήτων των νησιών και όχι μια προσέγγιση με αποσπασματικού τύπου παρεμβάσεις.

Ο κ. Γεροντίτης αναφορικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιδοτούν την εργασία ανέργων σε επιχειρήσεις, προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης, στην επανένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων, στην στήριξη και στην ενδυνάμωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και στη μείωση της ανεργίας, - υπογραμμίζοντας την αυξημένη σημασία τους  - κατέθεσε ότι θα εκπληρώσουν τους στόχους τους, μόνο στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις επιχειρήσεις και θα απορροφηθούν κατά το δυνατόν περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπέβαλλε τις προτάσεις του Φορέα. Χαρακτηριστικότερες αυτών οι εξής :

  • Η αξιολόγηση του φακέλου πληρωμής θα πρέπει να γίνεται άμεσα, κάθε μήνα, έτσι ώστε οι εργοδότες/επιχειρήσεις να μην χρειάζεται να προπληρώνουν. Η πληρωμή μέχρι σήμερα γίνεται μετα από τέσσερις - πέντε μήνες (κάθε δυο μήνες κατατίθεται πλήρης φάκελος για πληρωμή και θέλει άλλους δυο μήνες για τον έλεγχο του φακέλου ο ΟΑΕΔ).
  • Στα προγράμματα του ΟΑΕΔ να προβλεφθούν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνουν ανέργους για μικρά διαστήματα (πχ τρίμηνο, τετράμηνο).
  • Στα προγράμματα του ΟΑΕΔ να προβλεφθούν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν και με ωρομίσθια εργασία (delivery, φροντιστήρια κλπ).

Εκ των άμεσων θετικών αποτελεσμάτων της 48ης Γενικής Συνέλευσης ήταν η δέσμευση της καςΧριστιάνας Καλογήρου Γενικής Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποίηση εντός της επόμενης εβδομάδας νέας τηλεδιάσκεψης με αποκλειστικό θέμα το μεταφορικό ισοδύναμο.

Δελτίο Τύπου: 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Αρχείο eoaen_dt.rtf167.76 KB

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/