Γ.Σ της ΚΕΕΕ στη Λάρισα - 27 και 28 Νοεμβρίου 2015.

 

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάν. Λιονάκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Σπυρ. Κουτσαύτης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάν. Σταθόπουλος και ο εκπρόσωπος του Φορέα στην ΚΕΕΕ κ. Ιωάν. Λαλανίτης, παρέστησαν στις εργασίες της  Γ.Σ  της  ΚΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, στη Λάρισα. Κατά τις εργασίες της ΓΣ, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο πρώην Υπουργός και νυν Βουλευτής κ. Σταύρος Καλαφάτης, εκτός των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Λιονάκης,τόνισε ότι, το πραγματικό διακύβευμα για την αγορά είναι το πώς θα δημιουργηθούν άμεσα στην Ελλάδα συνθήκες για την επιβίωση των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο επισήμανε ότι οι σκληρές στρεβλώσεις που έχουν παγιωθεί αλλά και οι νεώτερες που επιβάλλονται έχουν δημιουργήσει συνθήκες οικονομικού αδιεξόδου και κυρίως συνθήκες που αποτρέπουνκάθε προοπτική για μελλοντικές επενδύσεις. Ο κ. Λιονάκης  κατονόμασε αυτές τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές ζητώντας καίριες μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων ανέφερε« Πως είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και για προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων όταν στην ουσία η επιχειρηματικότητα ποινικοποιείται και ο ίδιος ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζεται σαν παραβάτης του κοινού ποινικού δικαίου, δρώντας σε ένα περιβάλλον που εδραιώνει αντιαναπτυξιακές πολιτικές και τιμωρεί την επένδυση. Πως είναι δυνατόν να προσβλέπουμε σε επενδύσεις και σε ανάπτυξη όταν συνεχείς αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και συνεχείς αλλαγές στο συνολικό φορολογικό πλαίσιο αποθαρρύνουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κάθε επιχειρηματικού σχεδίου. Όταν επικρατούν παράλογες πρακτικές μέτρων που ενώ αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές ταυτόχρονα, με παγκόσμια πρωτοτυπία, αυξάνουν και τις ποινές μη απόδοσης φόρων και δη με μια  φορολόγια η οποία δεν γίνεται με το αντικειμενικό κριτήριο του ελεγχόμενου κέρδους αλλά είναι κυρίαρχα τεκμαρτή, φτάνοντας στο σημείο να αποτελεί κριτήριο εισοδήματος ακόμη και ο δανεισμός. Όταν οι συντελεστές ΦΠΑ στον Τουρισμό και στον Πρωτογενή Τομέα που τώρα αποτελούν το σωσίβιο της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην όποια πορεία ανάπτυξης, είναι 23%. Όταν δηλ. για παράδειγμα, στην Πρωτογενή παραγωγή έχει γίνει απαραίτητη προϋπόθεση η επίτευξη κέρδους 10%, για την χρηματοδότηση της διαφοράς του συντελεστή ΦΠΑ, αφού οι παραγωγοί αγοράζουν με ΦΠΑ 23% και πωλούν με ΦΠΑ 13% και με δεδομένο ότι η επιστροφή ΦΠΑ είναι απαγορευτική ακόμη και για τους εξαγωγείς. Όταν ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας καταργεί το δικαίωμα της επαγγελματικής στέγης. Όταν δεν υπάρχει  Χωροθέτηση για καμία δράση σε όλη την ελληνική επικράτεια πέρα από κάποιες διάσπαρτες βιομηχανικές περιοχές και ΒΙΟΠΑ, που φυσικά δεν καλύπτουν την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας και δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της » .

Συμπληρωματικά ο κ. Λιονάκης τοποθετούμενος για το συνολικό οικονομικό περιβάλλον επεσήμανε ως απολύτως καίρια τα ακόλουθα :

-          Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως αυτή έγινε, δεν λύνει το πρόβλημα, απλά το τραπεζικό σύστημα σαν περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται ευτελώς από το ελληνικό δημόσιο σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα και μαζί μεταβιβάζονται ευτελώς τα ενυπόθηκα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων.

-          Hστήριξη του ΑΕΠ των 175 δις.είναι αδύνατη σήμερα όταν η δυνατή ημερήσια αποδέσμευση κεφαλαίων είναι 31 εκ. δηλ. 7,5 δις το χρόνο για εισαγωγή πρώτων υλών  ενώ το 2014 οι αντίστοιχες δαπάνες έφτασαν τα 49 δις. Σε αυτή την πραγματικότητα ακόμα και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις οδηγούνται σε συρρίκνωση.

-          Στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των Δημοσίων ακινήτων απουσιάζει η Χωροθέτηση τους, με αποτέλεσμα αυτά να ξεπουληθούν αφού κανείς σοβαρός επενδυτής δεν επενδύει χωρίς σαφή προσανατολισμό και νομική κάλυψη. Τα Δημόσια ακίνητα πρέπει πρώτα να χωροθετηθούν και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν έτσι ώστε αυτά να αποδώσουν στο ελληνικό δημόσιο το αντίστοιχο με την αξία τους όφελος.

Τελειώνοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε η ΚΕΕΕ ως εκπρόσωπος και γνώστης της πραγματικής αγοράς να πρωτοστατήσει στην άμεση αλλαγή του νοσηρού κλίματος και στην αποδαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας με την εγκαθίδρυση νέας φιλοσοφίας καθώς και με την άσκηση πίεσης για την υλοποίηση πολιτικών πρακτικών τέτοιων που θα ενθαρρύνουν και θα στηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία ως βασικό πυρήνα της ανάπτυξης. 

Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου της ΚΕΕΕο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ρευστότητα, πολιτική σταθερότητα καθώς και σταθερό φορολογικό σύστημα. Προειδοποίησε, ότι αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ρευστότητας, που αφορά την επιστροφή τουλάχιστον 40 δισ. που «δραπέτευαν» το τελευταίο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, παρά την ανακεφαλαιοποίηση, το τραπεζικό σύστημα να σταθεί ως αρωγός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, εκτός από την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, υποστήριξε ότι είναι αναγκαία και η αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γιατί, όπως είπε, κάθε μέρα που χάνεται είναι χαμένα κεφάλαια για την χώρα μας.

Συνοπτικά η επιμελητηριακή κοινότητα έστειλεμηνύματα τόσο στην πολιτική ηγεσία της χώρας από την οποία ζητά σταθερότητα και κλίμα συναίνεσης όσο και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από το οποίο ζητά γενναίες δράσεις παρεμβάσεις και αλλαγές τέτοιες που πραγματικά να ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.  

 

 

Δελτίο Τύπου: 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Αρχείο dt_gs_keee-larisa_noemvrios_2015.rtf215.25 KB

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/