ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ

Επικαιρότητα: 

Στην πλήρη απελευθέρωση των νέων «μεγάλων» και στη μερική (απελευθέρωση) των «μικρών» φαίνεται ότι θα κλείσει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα ως προς το μείζον θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων.
Αμετάβλητες επιδιώκεται να παραμείνουν οι υφιστάμενες μισθώσεις καθώς όπως αναφέρεται από την κυβέρνηση αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Το κρίσιμο ραντεβού των δύο πλευρών αναμένεται σήμερα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπάρχει πλέον προθυμία συνεννόησης.
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας ήταν ανένδοτα προβάλλοντας την «εδώ και τώρα» πλήρη απελευθέρωση.
Βάσει των τελευταίων πληροφοριών πλέον «η χρυσή τομή» των δύο πλευρών αναζητείται στον προσδιορισμό των «μεγάλων» και των «μικρών» σε κόστος επαγγελματικών μισθώσεων καθότι τόσο οι φορείς της αγοράς με τους οποίους συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια όσο και η κυβέρνηση προέβαλαν σθεναρά το ζήτημα της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες λόγω των συνθηκών είναι οι πλέον ανίσχυρες έναντι των ιδιοκτητών σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Την πτυχή αυτή φάνηκε να την αποδέχεται η τρόικα και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε κατ' αρχάς να διατηρηθεί ένα καθεστώς προστασίας για τις μικρές επαγγελματικές μισθώσεις και να απελευθερωθούν πλήρως οι μεγάλες. Ωστόσο το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ο καθορισμός των κριτηρίων προσδιορισμού των μεγάλων και μικρών μισθώσεων.
Οπως είχε συμφωνηθεί έως χθες μεγάλες μισθώσεις θα χαρακτηρίζονται όσες ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ ετησίως χωρίς βέβαια να αποκλείεται η αλλαγή του ορίου αφού η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
Για τις μισθώσεις αυτές το καθεστώς θα είναι πλήρως απελευθερωμένο ενώ ρήτρες προστασίας θα υπάρχουν για τις μικρότερες.
Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τα όποια μέτρα προστασίας διατηρηθούν για τις μικρές συμβάσεις δηλαδή για τις μικρές επιχειρήσεις δεν θα είναι τα ισχύοντα διότι στόχος είναι να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του πλαισίου που να προστατεύει εξίσου τους μισθωτές και τους εκμισθωτές.
Η ΕΣΕΕ
Η ελληνική αγορά και κοινωνία έχουν ιδιαιτερότητες όπως η έλλειψη συμβατικής ισότητας που αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση και η απροθυμία των ιδιοκτητών να δέχονται «ρήτρα εξόδου» στα συμβόλαια. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης συμμετέχοντας ενεργά στο διάλογο αναφορικά με την τροποποίηση του πλαισίου για την επαγγελματική στέγη με επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και κατά τη συνάντησή του με το αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.
Κυρίως όμως όπως επισημαίνει ο ίδιος πρέπει να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές μικρές ιδιοκτησίες και επίσης πολλές μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
Και στις δύο παρεμβάσεις της η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει τις θέσεις της εν όψει της τελικής ευθείας για τη σύνταξη του σχεδίου νόμου στις δε αιτιάσεις της τρόικας για υπερπροστατευτικό ανελαστικό και δεσμευτικό πλαίσιο στην αγορά ο κ. Κορκίδης απαντά επάνω στο εξής τρίπτυχο:
* Να σχεδιαστεί το μέλλον και να μην αλλοιωθεί το παρόν διατηρώντας ως έχει τη 12ετία για όλες τις υφιστάμενες εμπορικές μισθώσεις.
* Να αποφύγουμε τη συμφόρηση των δικαστηρίων με νέες μισθωτικές υποθέσεις που θα φέρει η πλήρης απελευθέρωση και
* Να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά τις στρεβλωτικές μισθώσεις των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ασφαλιστικά ταμεία ιδρύματα κληροδοτήματα κ.λπ.

ΠΗΓΗ:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ20/09/2013

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/