Αναθεώρηση των μέτρων, για την λειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης

 

Αναθεώρηση των μέτρων, για την λειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης, ζητά - από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα -  με κοινό ψήφισμα το Επιμελητήριο Εύβοιας, ως ακολούθως.

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας το παρακάτω ψήφισμα, όπως αποφασίστηκε σήμερα σε συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου μας, με την παρουσία εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας Εύβοιας.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Επιμελητήριο Εύβοιας και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας και Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Εύβοιας,  καθώς και οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων και των Σωματείων Εστίασης Εύβοιας, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Καταλαβαίνουμε ότι στο πλαίσιο της πανελλαδικής προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας και περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει επιπλέον μέτρα υποστήριξης για τον έλεγχο και περιορισμό  της πανδημίας.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής μας και ο φορέας μας από την αρχή της πανδημίας έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της δημόσιας υγείας, με μεγάλες θυσίες και απώλειες. Επιπλέον σήμερα αντιμετωπίζουν τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών και πλημμυρών που ακολούθησαν στη Βόρεια Εύβοια, οι οποίες ήδη αφήνουν το ανεξίτηλο αποτύπωμά τους στις επιχειρήσεις όλου του νομού.

Την περίοδο που περιμένουμε μέτρα ανακούφισης από αυτή τη καταστροφική κατάσταση, ανακοινώνονται μέτρα τα οποία για ακόμη μια φορά, επιβαρύνουν τους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου. 

Τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως βέβαιο, ότι θα προκαλέσουν πρόσθετες απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων και παράλληλη αύξηση του λειτουργικού κόστους αλλά και προβλήματα στις σχέσεις με τους πελάτες τους, αφού οι επιχειρηματίες καλούνται να παίξουν τον ρόλο των ελεγκτών – ρόλο που δεν ανήκει σε αυτούς αλλά σε εντεταλμένα όργανα της πολιτείας.

Αρνητική εντύπωση επιπλέον προκαλεί το γεγονός, ότι αυτά τα μέτρα αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τη κρίση, αφού οι αλυσίδες υπεραγορών εξαιρούνται.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καλούμε την κυβέρνηση να:

1. Επανεξετάσει τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς συνδικαλιστικούς φορείς και τα Επιμελητήρια.

2. Να προβεί σε λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, που πλήττονται, προς αποκατάσταση των απωλειών. Ενδεικτικά αναφέρουμε, επιδότηση ενοικίων, επιστροφή του μέτρου των αναστολών εργασίας, παράταση ενός έτους στην επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, προγράμματα επιδοτήσεων για όλους τους πληττόμενους κλάδους, χωρίς απαγορευτικά κριτήρια, που αφήνουν εκτός τις περισσότερες επιχειρήσεις.

3. Να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση ελέγχου του εμβολιασμού και τον κίνδυνο επιβολής προστίμων. Η σχετική ευθύνη θα πρέπει να βαρύνει μόνο τον πελάτη και ο έλεγχος να γίνεται από τον κρατικό μηχανισμό.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε, ότι η επιχειρηματική κοινότητα θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, ώστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν η επώδυνη περιπέτεια της πανδημίας.

Για την αποστολή

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας

Ιωάννης Γεροντίτης

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/