Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα των επιδοτήσεων / επιχορηγήσεων που προέρχονται από ενίσχυση με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης

Επικαιρότητα: 

 

Το Επιμλεητήριο ζητά άμεση νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα των επιδοτήσεων / επιχορηγήσεων που προέρχονται από ενίσχυση με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Τα δρακόντεια υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο της επιδημίας όλο αυτό το διάστημα, αναγκαία για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, έχουν δυστυχώς πολύ σοβαρές παρενέργειες στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Το πρώτο και στη συνέχεια το δεύτερο lockdown που διανύουμε έχουν διαλύσει κυριολεκτικά κάθε επιχείρηση. Πρακτικά μιλάμε για αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και των πλέον κρίσιμων επιχειρηματικών και παραγωγικών λειτουργιών. Πρακτικά μιλάμε για επιχειρήσεις που αιμοδότούν οικονομικά επι πολλά έτη και που έχουν υποθηκεύσει κυριολεκτικά την μελλοντική ύπαρξη τους, έχοντας συσσωρεύσει τεράστια χρέη. 

Είναι πασιφανές τώρα πια, ότι κάθε μέτρο της Κυβέρνησης για την στήριξης τους πρέπει να είναι πραγματικά ρεαλιστικής βάσης και παράλληλα αποδοτικό.

Στο πλαίσιο αυτό με την παρούσα το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά, άμεση νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα των επιδοτήσεων / επιχορηγήσεων που προέρχονται από ενίσχυση με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εξαίρεση τους νομοθετικά, από όσα προβλέπει το ΔΕΑΦ 1080132 ΕΞ 2015/2.6.2015 έγγραφο της ΑΑΔΕ αλλά και με την ταυτόχρονη απαλλαγή από την ανωτέρω υποχρέωση και για νομικά πρόσωπα. 

Δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μη επιστρεπτέα προκαταβολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των Περιφερειών της χώρας για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους να φορολογούνται για τα επιδοτούμενα ποσά. Οι επιδοτήσεις αυτές θα πρέπει να εξαιρούνται από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές και να μην προσμετρώνται στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παρακαλούμε όπως αποφασίσετε άμεσα να προβείτε στην απαραίτητη θέσπιση της ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που θα ρυθμίζει το εν λόγω θέμα.

 

Με Τιμή,

Ο Προεδρος

Ιωάννης Γεροντίτης

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/