Αρχείο - Μαρ 2015

Μάρτιος 31

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Περικοπές όχι μόνο στις προσαυξήσεις, στους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής αλλά και σε επιβαρύνσεις που καταλογίστηκαν από φορολογικούς ελέγχους προβλέπει πλέον η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, μετά την τροποποίηση που επέφερε η κυβέρνηση στον σχετικό νόμο, εκδίδοντας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Η ρύθμιση έγινε πλέον ακόμη πιο γενναιόδωρη για όσους οφειλέτες του Δημοσίου έχουν βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη προερχόμενα από παραβιάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροποποίηση που επήλθε με την ΠΝΠ, σε όσους οφειλέτες υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα παρέχεται μερική ή ολική έκπτωση, όχι μόνο επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής αλλά και επί των πρόσθετων φόρων ή των προστίμων που τυχόν τους έχουν επιβληθεί κατόπιν φορολογικών ελέγχων, λόγω διαπιστωμένων παραβάσεων, όπως η μη υποβολή, η εκπρόθεσμη υποβολή και η υποβολή ανακριβών δηλώσεων για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπούς φόρους και τέλη.

Μάρτιος 30

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Εγκύκλιος: Τι επισημαίνει το ΙΚΑ για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών «Ανοίγει» από σήμερα στο ΙΚΑ η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ήδη λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr) ηλεκτρονική εφαρμογή με την ένδειξη «Υπολογισμός Δόσεων Ρύθμισης» με την οποία μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν, ποιο θα είναι το μηνιαίο ποσό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλουν όταν ενταχθούν στη ρύθμιση. Επίσης τίθεται σε λειτουργία η νέα εφαρμογή «Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη», μέσω της οποίας ο οφειλέτης θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνεται σχετικά με τα στοιχεία των οφειλών του, τα στοιχεία των ρυθμίσεων και τα στοιχεία των πιστώσεων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, από σήμερα 26/3 μέχρι και τις 7 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν τη ρύθμιση με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα υποκαταστήματα του ιδρύματος. Από τις 8 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή της ρύθμισης στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε οι οφειλέτες να μπορούν να υποβάλουν και ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις οφειλών του νέου νόμου, στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr)

Μάρτιος 27

ΕΣΕΕ:ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΑΙ ΧΡΕΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΤΑΜΕΙΑ

Στις αρνητικές, αλλά και στις θετικές επιδράσεις του νέου νόμου 4321/2015 για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στο εγχώριο επιχειρείν, που αφορά ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, αλλά και ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εστιάζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε ενημερωτικό έγγραφό της. Στα θετικά συγκαταλέγει, μεταξύ άλλων, την απαλοιφή του ορίου του 1 εκατ. ευρώ, τη μείωση του ελάχιστου ποσού της δόσης σε 20 ευρώ, την αναστολή των εισπρακτικών μέτρων και την κατάργηση της προσωποκράτησης, τη μείωση του επιτοκίου και τη γενναία μείωση σε τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα. Αναδεικνύοντας τις αρνητικές διατάξεις - εκκρεμότητες της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, αλλά και της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η ΕΣΕΕ

ΙΚΑ -ΕΤΑΜ ΑΠΟ 26/3 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία «Υπολογισμός δόσεων ρύθμισης», η οποία επιτρέπει στον οφειλέτη να υπολογίσει τα στοιχεία της ρύθμισης ανάλογα με το ύψος της οφειλής (αριθμός δόσεων - ποσό δόσης) με χρήση εναλλακτικών σεναρίων. Επίσης, στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τίθεται σε λειτουργία η νέα εφαρμογή «Ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη», μέσω της οποίας ο οφειλέτης θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνεται σχετικά με τα στοιχεία των οφειλών του, τα στοιχεία των ρυθμίσεων και τα στοιχεία των πιστώσεων.

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ -ΕΞΠΡΕΣ

Πάνω από 200.000 φορολογούμενους με παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είχε προσελκύσει η ρύθμιση-εξπρές μέχρι αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Οι οφειλέτες αυτοί επισκέφτηκαν την εφαρμογή για την «ολική ή μερική καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων», η οποία λειτουργεί στο σύστημα ΤΑXISnet, για να πληροφορηθούν αναλυτικά τα ποσοστά μείωσης των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων που δικαιούνται σε περίπτωση ολικής ή μερικής εξόφλησης των οφειλών τους. Οι περισσότεροι από αυτούς εκτύπωσαν τις «Ταυτότητες Οφειλής», προκειμένου να προσέλθουν στις τράπεζες ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να πληρώσουν όποια ποσά μπορούν «έναντι» των αρχικών οφειλών τους και να γλιτώσουν από ανάλογα ποσά προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων με πολύ παλαιά χρέη, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, προχωρώντας άμεσα στην πληρωμή μέρους ή του συνόλου των αρχικών οφειλών τους και γλιτώνοντας από πολύ μεγάλα ποσά προσαυξήσεων και τόκων, τα οποία είχαν συσσωρευτεί λόγω της παρέλευσης πολλών ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης των χρεών.

ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΤΑΜΕΙΑ

Τρεις σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές, με μείωση έως και 100% των προστίμων και προσαυξήσεων, περιλαμβάνει ο νόμος που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στα ταμεία. Συγκεκριμένα, οι τρεις αλλαγές, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, είναι οι εξής: α) με τον νέο νόμο εντάσσονται προς ρύθμιση όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 2/3/2015 και όχι έως την 1/2/2015 που αρχικά είχε προταθεί. β) για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει καταβάλει υποχρεωτικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Μαρτίου 2015. γ) ο νέος νόμος αντί για 3 επιλογές περιλαμβάνει 5 επιλογές, δηλαδή πέντε διαφορετικούς τρόπους ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μάρτιος 26

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ

Μάρτιος 23

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Σελίδες

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/