• English
  • Ελληνικά
Παρασκευή, 22 Σεπτέμβριος 2023

Αρχείο - Μαρ 27, 2015

ΕΣΕΕ:ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΑΙ ΧΡΕΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΤΑΜΕΙΑ

Στις αρνητικές, αλλά και στις θετικές επιδράσεις του νέου νόμου 4321/2015 για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στο εγχώριο επιχειρείν, που αφορά ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, αλλά και ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εστιάζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε ενημερωτικό έγγραφό της. Στα θετικά συγκαταλέγει, μεταξύ άλλων, την απαλοιφή του ορίου του 1 εκατ. ευρώ, τη μείωση του ελάχιστου ποσού της δόσης σε 20 ευρώ, την αναστολή των εισπρακτικών μέτρων και την κατάργηση της προσωποκράτησης, τη μείωση του επιτοκίου και τη γενναία μείωση σε τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα. Αναδεικνύοντας τις αρνητικές διατάξεις - εκκρεμότητες της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, αλλά και της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η ΕΣΕΕ

ΙΚΑ -ΕΤΑΜ ΑΠΟ 26/3 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία «Υπολογισμός δόσεων ρύθμισης», η οποία επιτρέπει στον οφειλέτη να υπολογίσει τα στοιχεία της ρύθμισης ανάλογα με το ύψος της οφειλής (αριθμός δόσεων - ποσό δόσης) με χρήση εναλλακτικών σεναρίων. Επίσης, στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τίθεται σε λειτουργία η νέα εφαρμογή «Ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη», μέσω της οποίας ο οφειλέτης θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνεται σχετικά με τα στοιχεία των οφειλών του, τα στοιχεία των ρυθμίσεων και τα στοιχεία των πιστώσεων.

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ -ΕΞΠΡΕΣ

Πάνω από 200.000 φορολογούμενους με παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είχε προσελκύσει η ρύθμιση-εξπρές μέχρι αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Οι οφειλέτες αυτοί επισκέφτηκαν την εφαρμογή για την «ολική ή μερική καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων», η οποία λειτουργεί στο σύστημα ΤΑXISnet, για να πληροφορηθούν αναλυτικά τα ποσοστά μείωσης των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων που δικαιούνται σε περίπτωση ολικής ή μερικής εξόφλησης των οφειλών τους. Οι περισσότεροι από αυτούς εκτύπωσαν τις «Ταυτότητες Οφειλής», προκειμένου να προσέλθουν στις τράπεζες ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να πληρώσουν όποια ποσά μπορούν «έναντι» των αρχικών οφειλών τους και να γλιτώσουν από ανάλογα ποσά προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων με πολύ παλαιά χρέη, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, προχωρώντας άμεσα στην πληρωμή μέρους ή του συνόλου των αρχικών οφειλών τους και γλιτώνοντας από πολύ μεγάλα ποσά προσαυξήσεων και τόκων, τα οποία είχαν συσσωρευτεί λόγω της παρέλευσης πολλών ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης των χρεών.

ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΤΑΜΕΙΑ

Τρεις σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές, με μείωση έως και 100% των προστίμων και προσαυξήσεων, περιλαμβάνει ο νόμος που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στα ταμεία. Συγκεκριμένα, οι τρεις αλλαγές, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, είναι οι εξής: α) με τον νέο νόμο εντάσσονται προς ρύθμιση όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 2/3/2015 και όχι έως την 1/2/2015 που αρχικά είχε προταθεί. β) για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει καταβάλει υποχρεωτικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Μαρτίου 2015. γ) ο νέος νόμος αντί για 3 επιλογές περιλαμβάνει 5 επιλογές, δηλαδή πέντε διαφορετικούς τρόπους ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr