Αρχείο - Ιαν 20, 2015

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί εδώ και 25 χρόνια το Πρόγραμμα HRTP Human Resources Training Programme - Japan Industry Insight, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε στελέχη επιχειρήσεων από χώρες - μέλη της ΕΕ να αποκτήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των ιαπωνικών επιχειρήσεων, τις πρακτικές, τη δομή, την κουλτούρα και τα τεχνολογικά επιτεύγματά τους. Το EU-Japan Centre for Industrial Cooperation ανακοίνωσε την έναρξη του επόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει από τις 11 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2015, με δυνατότητα παράτασης έως τις 12 Ιουνίου. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ Γ.Ε.Μ..Η. ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΠ

ΣτΕ: Τι αναφέρει στο σκεπτικό του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο
«Ναι» λέει, τελικά, το Συμβούλιο της Επικρατείας στον επίμαχο νόμο του 2010 (Ν. 3842/2010) που προβλέπει την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Β’ Τμήματος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε χθες συνταγματικές τις σχετικές διατάξεις, καθώς σύμφωνα με την απόφασή της δεν θεσπίζεται ως αμάχητο τεκμήριο ο προσδιορισμός της αξίας του ακινήτου και άρα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια για να αμφισβητήσει το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Απόφαση: Για αγρότες, πολύ μικρές επιχειρήσεις, μικροπωλητές και λαχειοπώλες
Απαλλάσσονται από την υποχρέωση ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων οι αγρότες, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι μικροπωλητές και οι λαχειοπώλες, όπως προβλέπει απόφαση που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως με την καθιέρωση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, από την 1/1/2015 επέρχονται ορισμένες διαφοροποιήσεις ως προς την έκδοση αποδείξεων (παραστατικών πώλησης) λιανικών συναλλαγών και την τήρηση βιβλίων από συγκεκριμένες κατηγορίες οντοτήτων, και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητο να παρασχεθούν οι αναγκαίες διευκολύνσεις για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ειδικά στις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Απόφαση: Διευκολύνονται κυρίως οι μικρές εταιρείες

Τις επιχειρήσεις που απαλλάσσονται της υποχρέωσης διενέργειας απογραφής προσδιορίζει απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου.
Η απαλλαγή παρέχεται σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία από τη διενέργεια φυσικής απογραφής και της τήρησης αρχείου αποθεμάτων. Οπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, με την απαλλαγή αυτή διευκολύνονται οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για τη σύνταξη της απογραφής, είτε λόγω του μικρού μεγέθους του αντικειμένου των εργασιών τους είτε και της μικρής αξίας ανά τεμάχιο αποθέματος και δεν διαθέτουν αξιόλογα αποθέματα αγαθών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συνιστάται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/56/ΕΕ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. στο τεύχος L 158/ 27.5.2014, στο Εθνικό Δίκαιο.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 2000

Απολογισμός: Κατάρρευση των δημοσιονομικών μεγεθών, κάθετη πτώση της ανταγωνιστικότητας, ανεπαρκή στοιχεία για το ΑΕΠ - Στα 73 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων από τον Δεκέμβριο του 2009 - Αρνητικός ο ρυθμός εκταμίευσης δανείων
Η ευημερία των Ελλήνων πολιτών το 2008 στηριζόταν σε «πήλινα πόδια», μεταξύ των οποίων ήταν τα λανθασμένα, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Δύο χρόνια μετά, το 2010, η χώρα θα βρισκόταν στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, την οποία ξένοι αναλυτές προσομοίαζαν με την αμερικανική κρίση του 1929 ή με την οικονομική κατάσταση χώρας αμέσως μετά από πολεμική αναμέτρηση. Παρά τη ρητορεία, η ελληνική οικονομία -πέντε χρόνια μετά- δεν έχει ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης, όπως αποδεικνύουν τα νέα μέτρα και οι νέες προσαρμογές που ζητεί η τρόικα.

ΠΩΣ ΘΑ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ"

ΚΥΑ: Τι προβλέπει η απόφαση για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις
Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση έδωσε λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων και «ανάσα», ως εκ τούτου, σε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθορίζει τη μορφή και το περιεχόμενο της αίτησης για ρύθμιση των υποχρεώσεων προς τους χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες κ.λπ.) που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, όπως και των βεβαιώσεων που συνυποβάλλονται αναφορικά με την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σελίδες

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/